Povestea feliei de castravete murat care a devenit exponat de muzeu și valorează o avere. Cheeseburgerul din care face parte costă 4 dolari

Povestea feliei de castravete murat care a devenit exponat de muzeu și valorează o avere. Cheeseburgerul din care face parte costă 4 dolari
FOTO: Instagram / fineartssydney
Publicat: 27/07/2022, 17:25
Actualizat: 27/07/2022, 17:25

O felie de castravete murat, extrasă dintr-un cheeseburger de la McDonald’s și aruncată pe tavanul unei galerii de artă din Auckland, a devenit un adevărat exponat de muzeu care valoreaza de 10.000 de dolari neozeelandezi. Și asta în timp ce un cheeseburger de la McDonald’s costă puțin peste 4 dolari neozeelandezi.

Lucrarea, numită „Pickle” („Castravete murat”), îi aparține artistului australian Matthew Griffin, fiind una dintre cele patru noi opere de artă din Artele Frumoase, o expoziție găzduită de Galeria Michael Lett din Auckland.

Acțiunea reprezintă un „gest provocator” deliberat, realizat cu scopul de a stârni o dezbatere asupra valorii unei astfel de „opere de artă”, potrivit artistului, citat de The Guardian. Unii fani au descris opera drept „genială” și „briliantă”, iar alții au spus că este o „idioțenie”.

„Pe mine m-au dat afară polițiștii din McDonald’s când am făcut asta ca adolescent, iar acum se numește artă”, a scris un utilizator de Instagram.

Directorul expoziției, Ryan Moore, a spus că reacția publicului la lucrarea lui Griffith face parte din bucuria realizării operei de artă.

„Un răspuns umoristic la adresa lucrării nu este de ignorat – este OK, pentru că este amuzant”, a spus Moore.

Cumpărătorul va primi instrucțiuni pentru a recrea exponatul în spațiul său

Opera lui Griffith este pe placul lui Moore și pentru că urmează tradițiile artei contemporane și ridică întrebări despre „felul în care valoarea și înțelesul sunt generate între oameni”.

„În general vorbind, artiștii nu sunt cei care decid dacă ceva este artă sau nu – ei sunt cei care fac lucruri. Dacă ceva are valoarea și semnificația unei piese de artă ține de felul în care noi, în mod colectiv, ca societate alegem să o folosim sau să vorbim despre ea”, a explicat Moore.

Lucrarea vine cu un preț de cumpărare de 10.000 de dolari neozeelandezi (în jur de 6.230 de dolari americani), cumpărătorul fiind nevoit să mai plătească 4,44 dolari neozeelandezi dacă vrea și un cheeseburger, relatează Digi 24.

Instituția sau colecționarul care va cumpăra piesa de artă va primi instrucțiuni despre felul în care poate recrea exponatul în spațiul lor.

„Nu este vorba despre virtuozitatea artistului care stă acolo în galerie și o aruncă pe tavan – cum a ajuns acolo nu contează, atâta timp cât cineva o ia din burger și o aruncă pe tavan. Gestul este atât de pur, atât de vesel… asta este ceea ce o face atât de bună”, a spus Moore.

„Castravetele” lui Matthew Griffin amintește de „Banana” lui Maurizio Cattelan

Lucrarea lui Griffin amintește de faimoasa operă de artă realizată de Maurizio Cattelan numită „Comedian”, reprezentând o banană coaptă prinsă cu o bandă adezivă de peretele unei galerii din Miami în 2019.

„Lucrarea” a fost vândută, atunci, pentru suma de 120.000 de dolari, iar după ce a fost cumpărată, David Datuna, un alt artist din New York, a smuls banana de pe perete și a mâncat-o.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase