O femeie în vârstă de 98 de ani a cerut să fie înrolată în armata ucraineană pentru a-și apăra țara de ruși

O femeie în vârstă de 98 de ani a cerut să fie înrolată în armata ucraineană pentru a-și apăra țara de ruși
Sursa foto: Facebook/Radio Europa Liberă Moldova
Publicat: 02/06/2022, 18:40
Actualizat: 02/06/2022, 19:09

Olga Ivanovna Tverdohlebova, în vârstă de 98 de ani, a cerut să fie înrolată în armata ucraineană pentru a-și apăra țara de invazia provocată de armata rusă. Femeia este veteran de onoare al Ucrainei și a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, punându-și semnătura pe Poarta Brandenburg.

Născută la 10 decembrie 1923, Olga Ivanovna avea doar 17 ani atunci când a plecat pe front cu armata sovietică – la vremea respectivă – până la Berlin. Un an mai târziu, femeia a devenit cercetaș.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova, femeia a povestit: ”Sunt veteran de onoare al Ucrainei. Sunt locuitoare a Viniţei în a zecea generaţie. Nepoţii şi strănepoţii mei sunt toţi locuitori ai Viniţei. Am suferit două răni şi o contuzie. Pur şi simplu m-a păzit ceva”.

Olga Ivanovna a condamnat dur războiul declanșat de președintele Vladimir Putin împotriva Ucrainei, afirmând că ”războiul nostru a fost total diferit. Pe atunci noi luptam cu fascismul. Ştiam că sunt inamicii noştri. Aceştia sunt însă acum vecinii noştri. Am mâncat împreună din acelaşi ceaun. Împreună am ajuns până la Berlin. Credeam că noi suntem ultimii veterani de pe planetă, că alţii nu vor mai fi. Şi iată, acum au apărut noi veterani”.

De asemenea, femeia a precizat că rușii ”sunt mai răi decât fasciștii”, în contextul în care și-au atacat ”fraţii”, iar ”jumătate dintre ucraineni trăiesc în Rusia”.

”Ei (ruşii – n.red.) sunt mai răi decât fasciştii. Fasciştii erau duşmanii noştri. Aveam ideologii diferite, educaţie diferită. Totul era altfel în cazul nostru. Iar ăştia cine sunt? Aţi fost fraţii noştri! Jumătate dintre ucraineni trăiesc în Rusia, iar aici trăiesc şi ruşi care… Cum e posibil?! Totuşi, ei sunt mai răi decât fasciştii”, a declarat femeia.

Potrivit Radio Europa Liberă Moldova, președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, i-au mulțumit personal Olgăi Ivanovna pentru victorie și au invitat-o la paradele militare, ani la rând.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, unde tratează subiecte de actualitate, în calitateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase