O țară din Europa interzice creşterea a două rase de câini. Motivul pentru care a fost luată această decizie fără precedent

O țară din Europa interzice creşterea a două rase de câini. Motivul pentru care a fost luată această decizie fără precedent
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22/02/2022, 15:17
Actualizat: 22/02/2022, 15:20

Norvegia a luat o decizie fără precedent și a interzis creșterea a două rase de câini – Bulldog englez şi Cavalier King Charles Spaniel. Motivul este acela că unii au un cap prea mic, iar alții au boturile prea plate, iar acest aspect le creează neplăceri patrupedelor.

Printr-o decizie judecătorească, o instanță din Oslo a interzis creșterea celor două rase pentru că acest lucru suferinţe care sunt incompatibile cu legea privind protecţia animalelor, scrie AFP.

Salutat de activiștii pentru drepturile animalelor și criticat de crescători, verdictul vine pe fondul unei dezbateri care ia amploare: căutarea animalelor de companie drăguțe în detrimentul bunăstării animalelor.

„Multe dintre rasele noastre sunt de afectate de consangvinizare şi poartă un bagaj greu din cauza bolilor la care sunt expuse”, a declarat Ashild Roaldset, șeful Societății Norvegiene pentru Protecția Animalelor, pentru AFP.

Organizația a fost cea care a sesizat instanța cu privire la creșterea câinilor.

„Trebuie să schimbăm felul în care creștem câini”, a spus ea. „Modul în care creștem câini era poate acceptabil acum 50 de ani, dar nu mai este acceptabil.”

Consangvinizarea a făcut ca cele două rase să dezvolte o „garanție de boală”, o listă lungă de boli ereditare care afectează majoritatea câinilor de acest tip, dacă nu chiar pe toți.

Cu aspect fioros, dar blând -iar din al Doilea Război Mondial un simbol al tenacității britanice – buldogul englez a dezvoltat dificultăți respiratorii din cauza botului său turtit, precum și probleme dermatologice, reproductive și ortopedice.

Mai mult de jumătate din toți buldogii născuți în Norvegia în ultimii 10 ani au apărut în urma unor operații de cezariană.

„Incapacitatea genetică a rasei de a naște în mod natural este singurul motiv pentru ca buldogii să nu fie folosiți pentru reproducere”, au scris judecătorii tribunalului districtual în hotărârea lor.

Cât despre cavaleri — care au câștigat inimile multora de-a lungul anilor, de la Regina Victoria la Ronald Reagan și Sylvester Stallone — aceștia suferă adesea dureri de cap, deoarece craniul lor este prea mic. De asemenea, au probleme cu inima și ochi.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase