O țară europeană a inclus România în zona verde. Pot intra persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală

O țară europeană a inclus România în zona verde. Pot intra persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 10/07/2021, 15:02

Autoritățile din Cehia au anunțat că au revizuit condițiile de intrare în această țară, România fiind astfel inclusă în zona verde.

Astfel, românii vaccinați și cei care au fost diagnosticați cu COVID-19 și s-au vindecat în ultimele 180 de zile pot intra pe teritoriul Cehiei, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

Noile măsuri se aplică începând de vineri, 9 iulie.

Astfel, autoritățile de la Praga informează că pentru intrarea în Cehia se aplică sistemul de clasificare a statelor de proveniență pe mai multe zone (verde, portocalie, roșie, roșu închis și negru), în funcție de rata de infectare din țările respective.

Care sunt condițiile de intrare în Cehia?

România este inclusă în zona verde, fiind aplicabile următoarele măsuri la intrarea pe teritoriul Republicii Cehe:

  • Toate persoanele trebuie să completeze, înaintea plecării în călătorie, formularul electronic de sosire (https://plf.uzis.cz/) și să fie în posesia dovezii completării acestuia la sosirea în Republica Cehă.
  • Persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boala COVID-19 în ultimele 180 de zile (care au fost infectate cu virusul SARS-CoV2 și s-au vindecat) și nu prezintă simptome ale infectării cu virusul SARS-CoV-2, NU au alte obligații privind respectarea normelor epidemiologice, cu excepția completării formularului electronic de sosire menționat mai sus.
  • Vaccinarea se dovedește cu certificatul european de vaccinare și, tranzitoriu, cu certificatul național de vaccinare eliberat de statele membre UE, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze sau a dozei unice, după caz, și să nu prezinte niciun simptom de COVID-19.
  • Trecerea prin boală se dovedește cu un certificat medical în limba engleză, pe care sunt imprimate ștampila, datele de identificare și numărul de telefon ale medicului care profesează într-un stat membru al Uniunii Europene. Confirmarea trebuie să conțină următoarele informații: persoana nu are simptome ale infectării cu virusul SARS-CoV-2 și a trecut prin această boală, a fost supusă măsurii izolării și de la data testului pozitiv care a indicat prezența bolii au trecut cel puțin 11 zile, dar nu mai mult de 180 zile.
  • Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală au obligația de a fi în posesia rezultatului negativ al unui test antigen, nu mai vechi de 48 de ore, sau al unui test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. De asemenea, este obligatorie completarea formularului electronic de sosire (https://plf.uzis.cz).

Recomandările MAE

MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Praga: 00420257534210. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Cehă: 00420607078501.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51905 și http://praga.mae.ro/, informarea temeinică anterior deplasării în străinătate și respectarea cu strictețe a măsurilor aplicabile în contextul pandemiei de COVID-19.

Potrivit informațiilor publicate de autoritățile cehe, pe teritoriul Republicii Cehe se aplică sistemul de clasificare a statelor de proveniență pe mai multe zone (verde, portocalie, roșie, roșu închis și negru), în funcție de gradul de răspândire a COVID-19 în aceste state.