Românii care merg în Cehia nu mai stau în carantină. În continuare, nu sunt permise călătoriile în scop turistic în această țară

Românii care merg în Cehia nu mai stau în carantină. În continuare, nu sunt permise călătoriile în scop turistic în această țară
Drapelul Cehiei (FOTO: Pixabay.com)
Publicat: 24/05/2021, 18:50
Actualizat: 24/05/2021, 18:53

Autoritățile din Cehia au revizuit condițiile de intrare în țară pentru persoanele care sosesc din România, prin includerea României în categoria statelor cu risc mediu de infectare, adică lista portocalie. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că măsurile se aplică deja de luni, 24 mai, dar precizează că, în continuare, nu sunt permise călătoriile în Cehia în scop turistic.

Principalele modificări vizează eliminarea obligativității carantinării și a celei de-a doua testări în termen de 5 zile de la sosirea în Cehia, informează Mediafax.

Astfel, persoanele care sosesc din România pot intra pe teritoriul Cehiei cu condiția:

  1. completării, anterior sosirii în Cehia, a Formularului Electronic de Localizare (Public Health Passenger Locator Form) disponibil la adresa www.prijezdovyformular.cz
  2. prezentării la intrarea pe teritoriul ceh a rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR efectuat cu maximum 72 de ore înainte sau a unui test antigen efectuat cu cel mult 24 de ore anterior plecării spre Cehia
  3. purtării unei măști respiratorii FFP2 sau echivalent sau o mască chirurgicală de unică folosință în afara domiciliului, pentru o perioadă de 14 zile de la sosirea în Cehia.

De asemenea, persoanele care sosesc din România și tranzitează teritoriul ceh, în maximum 12 ore, sunt exceptate de la obligațiile completării Formularului Electronic de Localizare și prezentării rezultatului negativ al testării pentru COVID-19 la intrarea pe teritoriul ceh.

Rămâne obligatorie purtarea unei măști respiratorii FFP2 sau echivalent în locurile publice. Totodată, rămâne în vigoare obligativitatea studenților, elevilor și lucrătorilor de a prezenta unității de învățământ, respectiv angajatorului rezultatul negativ al unui test înainte de începerea activității.

Cetățenii români vaccinați pot călători fără restricții în Ungaria, după ce țara vecină a intrat în scenariul verde

Autoritățile din Ungaria au decis să ridice restricţiile de intrare pentru cetățenii românii care deţin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19. Măsura vine ca urmare a unei decizii asemănătoare a României, a anunţat – sâmbătă- seară ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, potrivit Agerpres.

Astfel, începând de sâmbătă seară, cetăţenii români imunizaţi împotriva coronavirusului pot intra în Ungaria fără a mai fi nevoiţi să stea în izolare sau să prezinte teste negative la COVID-19, a scris pe şeful diplomaţiei ungare pe Facebook.

România a plasat, vineri, Ungaria pe lista „verde” în clasificarea privind situaţia epidemiologică, astfel că cetăţenii din această țară nu mai au restricţii la intrare.


Citește și: Test COVID-19 bazat pe respiraţie, care dă rezultatul într-un minut. În ce țară a fost aprobat


Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult