Oamenii de știință „ au identificat veriga lipsă” în formarea epocilor glaciare

Oamenii de știință „ au identificat veriga lipsă” în formarea epocilor glaciare
Publicat: 17/01/2021, 23:19
Actualizat: 17/01/2021, 23:20

 Mecanismele precise care duc la apariția imenselor glaciații cunoscute sub numele de epoci de gheață nu sunt pe deplin înțelese, dar oamenii de știință susțin că au găsit acum o „verigă lipsă” care ar putea ajuta la explicarea a ceea ce declanșează numeroasele reacții în lanț care împreună scufundă planeta noastră într-o perioadă prelungită. perioade de temperaturi reci.

Cercetătorii au sugerat că atunci când există anumite condiții, topirea aisbergurilor din Antarctica ar putea juca un rol mare și nerecunoscut anterior în conducerea apariției epocilor glaciare.

Se știe deja că ciclurile epocii glaciare sunt ritmate de modificări periodice ale orbitei solare a Pământului de-a lungul a mii de ani – acest proces modifică cantitatea de energie solară care ajunge pe planeta noastră.

Dar până acum, a rămas un mister cum micile variații ale energiei solare pe care le are acest proces pe Pământ ar putea explica astfel de schimbări dramatice ale climei.

Ce sugerează echipa internațională de cercetători

În studiul lor, echipa internațională de cercetători sugerează că atunci când orbita Pământului în jurul Soarelui este pe măsură, aisbergurile din Antarctica încep să se topească din ce în ce mai departe de Antarctica.
Acest proces înseamnă că volumele uriașe de apă dulce sunt mutate departe de Oceanul de Sud și în Oceanul Atlantic.

Pe măsură ce Oceanul Sudic devine mai sărat și Atlanticul de Nord devine mai proaspăt, modelele de circulație oceanică la scară largă încep să se schimbe dramatic, extragând CO2 din atmosferă și reducând așa-numitul efect de seră.

La rândul său, acest lucru împinge Pământul în condiții de epocă glaciară.

În efortul lor de a înțelege și reconstrui condițiile climatice trecute care ar fi putut avea o influență asupra apariției epocilor glaciare, echipa a evaluat sedimentele oceanice recuperate de Programul internațional de descoperire a oceanelor (IODP).

Echipa a identificat fragmente minuscule de rocă antarctică căzute în oceanul deschis prin topirea aisbergurilor.

Înregistrările de sedimente reprezintă peste 1,6 milioane de ani de istorie și, prin urmare, include una dintre cele mai lungi arhive ale mișcării aisbergurilor din Antarctica.

Echipa a descoperit apariția acestor zăcăminte, cunoscute sub numele de „resturi cu gheață”, care păreau să fie în mod constant asociate cu modificări ale circulației profunde ale oceanului, reconstituite din chimia unor mici fosile din adâncuri numite foraminifere.

Rezultatele echipei de cercetare

Folosind noi simulări ale modelului climatic pentru a-și testa ipoteza, echipa a constatat că volumele uriașe de apă dulce ar putea fi mutate de aisberguri.

Autorul principal al studiului Aidan Starr, de la Școala de Științe a Pământului și a Mediului a Universității Cardiff, a declarat: „Am fost uimiți să aflăm că această relație plumb-decalaj a fost prezentă la începutul fiecărei ere glaciare în ultimii 1,6 milioane de ani. Un astfel de rol principal pentru Oceanul de Sud și Antarctica în climatul global a fost speculat, dar a fost foarte interesant să-l vedem atât de clar în dovezile geologice. ”

Profesorul Ian Hall, co-autor al studiului și co-om de știință al expediției IODP, tot de la Școala de Științe a Pământului și a Mediului, a declarat: „Rezultatele noastre oferă veriga lipsă a modului în care Antarctica și Oceanul de Sud au reacționat la natura ritmurile sistemului climatic asociate orbitei noastre în jurul Soarelui. ”

În ultimele 3 milioane de ani, Pământul s-a cufundat în mod regulat în condițiile epocii glaciare, dar în prezent suntem într-o perioadă interglaciară, când temperaturile sunt mai calde.

Cu toate acestea, datorită încălzirii rezultate din emisiile antropogene de gaze cu efect de seră, cercetătorii sugerează că ritmul natural al ciclurilor epocii glaciare poate fi perturbat.

Pe măsură ce temperaturile cresc, Oceanul Sudic va deveni probabil prea cald pentru ca aisbergurile din Antarctica să călătorească suficient de departe pentru a declanșa schimbările în circulația oceanelor necesare dezvoltării unei ere glaciare.

Profesorul Hall a spus că studiul ne-ar putea ajuta să înțelegem cum mișcările aisbergurilor – sau lipsa mișcării – ar putea informa viitoarele modele climatice.

„Pe măsură ce observăm o creștere a pierderii de masă de pe continentul antarctic și a activității aisbergurilor din Oceanul de Sud, rezultată din încălzirea asociată cu emisiile actuale de gaze cu efect de seră umane, studiul nostru subliniază importanța înțelegerii traiectoriilor aisbergului și a modelelor de topire în dezvoltarea celor mai robuste previziuni ale impactului lor viitor asupra circulației oceanelor și asupra climei ”, a spus el.

Profesorul Grant Bigg, de la Departamentul de Geografie al Universității din Sheffield, care a contribuit la simulările modelului de aisberg, a declarat: „Modelarea revoluționară a aisbergurilor în cadrul modelului climatic este crucială pentru identificarea și susținerea ipotezei resturilor de gheață a impactului apelor de topire a aisbergului din Antarctica. care conduc debutul ciclului glaciar. ”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers