Oamenii de știință „ au identificat veriga lipsă” în formarea epocilor glaciare

Redactor:
Florentina Dinu
Oamenii de știință „ au identificat veriga lipsă” în formarea epocilor glaciare

 Mecanismele precise care duc la apariția imenselor glaciații cunoscute sub numele de epoci de gheață nu sunt pe deplin înțelese, dar oamenii de știință susțin că au găsit acum o „verigă lipsă” care ar putea ajuta la explicarea a ceea ce declanșează numeroasele reacții în lanț care împreună scufundă planeta noastră într-o perioadă prelungită. perioade de temperaturi reci.

Cercetătorii au sugerat că atunci când există anumite condiții, topirea aisbergurilor din Antarctica ar putea juca un rol mare și nerecunoscut anterior în conducerea apariției epocilor glaciare.

Se știe deja că ciclurile epocii glaciare sunt ritmate de modificări periodice ale orbitei solare a Pământului de-a lungul a mii de ani – acest proces modifică cantitatea de energie solară care ajunge pe planeta noastră.

Dar până acum, a rămas un mister cum micile variații ale energiei solare pe care le are acest proces pe Pământ ar putea explica astfel de schimbări dramatice ale climei.

Ce sugerează echipa internațională de cercetători

În studiul lor, echipa internațională de cercetători sugerează că atunci când orbita Pământului în jurul Soarelui este pe măsură, aisbergurile din Antarctica încep să se topească din ce în ce mai departe de Antarctica.
Acest proces înseamnă că volumele uriașe de apă dulce sunt mutate departe de Oceanul de Sud și în Oceanul Atlantic.

Pe măsură ce Oceanul Sudic devine mai sărat și Atlanticul de Nord devine mai proaspăt, modelele de circulație oceanică la scară largă încep să se schimbe dramatic, extragând CO2 din atmosferă și reducând așa-numitul efect de seră.

La rândul său, acest lucru împinge Pământul în condiții de epocă glaciară.

În efortul lor de a înțelege și reconstrui condițiile climatice trecute care ar fi putut avea o influență asupra apariției epocilor glaciare, echipa a evaluat sedimentele oceanice recuperate de Programul internațional de descoperire a oceanelor (IODP).

Echipa a identificat fragmente minuscule de rocă antarctică căzute în oceanul deschis prin topirea aisbergurilor.

Înregistrările de sedimente reprezintă peste 1,6 milioane de ani de istorie și, prin urmare, include una dintre cele mai lungi arhive ale mișcării aisbergurilor din Antarctica.

Echipa a descoperit apariția acestor zăcăminte, cunoscute sub numele de „resturi cu gheață”, care păreau să fie în mod constant asociate cu modificări ale circulației profunde ale oceanului, reconstituite din chimia unor mici fosile din adâncuri numite foraminifere.

Rezultatele echipei de cercetare

Folosind noi simulări ale modelului climatic pentru a-și testa ipoteza, echipa a constatat că volumele uriașe de apă dulce ar putea fi mutate de aisberguri.

Autorul principal al studiului Aidan Starr, de la Școala de Științe a Pământului și a Mediului a Universității Cardiff, a declarat: „Am fost uimiți să aflăm că această relație plumb-decalaj a fost prezentă la începutul fiecărei ere glaciare în ultimii 1,6 milioane de ani. Un astfel de rol principal pentru Oceanul de Sud și Antarctica în climatul global a fost speculat, dar a fost foarte interesant să-l vedem atât de clar în dovezile geologice. ”

Profesorul Ian Hall, co-autor al studiului și co-om de știință al expediției IODP, tot de la Școala de Științe a Pământului și a Mediului, a declarat: „Rezultatele noastre oferă veriga lipsă a modului în care Antarctica și Oceanul de Sud au reacționat la natura ritmurile sistemului climatic asociate orbitei noastre în jurul Soarelui. ”

În ultimele 3 milioane de ani, Pământul s-a cufundat în mod regulat în condițiile epocii glaciare, dar în prezent suntem într-o perioadă interglaciară, când temperaturile sunt mai calde.

Cu toate acestea, datorită încălzirii rezultate din emisiile antropogene de gaze cu efect de seră, cercetătorii sugerează că ritmul natural al ciclurilor epocii glaciare poate fi perturbat.

Pe măsură ce temperaturile cresc, Oceanul Sudic va deveni probabil prea cald pentru ca aisbergurile din Antarctica să călătorească suficient de departe pentru a declanșa schimbările în circulația oceanelor necesare dezvoltării unei ere glaciare.

Profesorul Hall a spus că studiul ne-ar putea ajuta să înțelegem cum mișcările aisbergurilor – sau lipsa mișcării – ar putea informa viitoarele modele climatice.

„Pe măsură ce observăm o creștere a pierderii de masă de pe continentul antarctic și a activității aisbergurilor din Oceanul de Sud, rezultată din încălzirea asociată cu emisiile actuale de gaze cu efect de seră umane, studiul nostru subliniază importanța înțelegerii traiectoriilor aisbergului și a modelelor de topire în dezvoltarea celor mai robuste previziuni ale impactului lor viitor asupra circulației oceanelor și asupra climei ”, a spus el.

Profesorul Grant Bigg, de la Departamentul de Geografie al Universității din Sheffield, care a contribuit la simulările modelului de aisberg, a declarat: „Modelarea revoluționară a aisbergurilor în cadrul modelului climatic este crucială pentru identificarea și susținerea ipotezei resturilor de gheață a impactului apelor de topire a aisbergului din Antarctica. care conduc debutul ciclului glaciar. ”

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Andreea Esca, cu sânii la vedere! Cum a putut să apară pe post:
Fata consilierului președintelui FRF s-a despărțit de Ilie Dumitrescu! Diferența de ani și-a spus cuvântul:...
Florin Cîţu, ANUNŢ pentru elevi şi părinţi! Se ÎNCHID iar şcolile?!
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Suspendarea cursurilor este ILEGALĂ?! Decizia șocantă a Curții de Apel București
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide