Secretarul general al ONU le recomandă liderilor lumii să declare „stare de urgență climatică”

Secretarul general al ONU le recomandă liderilor lumii să declare „stare de urgență climatică”
Secretarul general al ONU le recomandă liderilor lumii să declare „stare de urgență climatică”. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12/12/2020, 19:24

Liderii lumii ar trebui să nu ezite să declare „stare de urgență climatică” în țările lor pentru a lupta împotriva încălzirii globale, a declarat sâmbătă, în cadrul unui summit climatic, Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Peste 70 de lideri ai lumii participă la un summit online sâmbătă, pentru a discuta despre măsuri mai clare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la cinci ani de la Acordul Climatic de la Paris, potrivit site-ului agenției de presă Reuters.

„Mai poate cineva să nege că ne confruntăm cu o urgență dramatică? Tocmai de aceea astăzi fac apel la toți liderii lumii să declare stare de urgență climatică în țările lor până vom reuși să ajungem la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon”, a transmis Antonio Guterres în cadrul unui mesaj video.

Antonio Guterres: Trăim din împrumuturi luate în numele generațiilor viitoare. Acest lucru este inacceptabil

Guterres a adăugat că pachetele de relansare economică adoptate în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19 ar putea reprezenta o ocazie bună pentru a atinge țintele climatice, dar a avertizat că acest lucru nu se întâmplă suficient de repede.

„Până acum, membrii G20 cheltuie cu peste 50% mai mult în pachetele lor de stimulare a economiei pentru sectoare legate de producția și consumul de combustibili fosili decât pentru sectoarele care produc energie din surse cu emisii scăzute de carbon. Acest lucru este inacceptabil. Miile de miliarde de dolari de care este nevoie pentru revenirea țărilor din criza COVID sunt bani pe care îi împrumutăm de la generațiile viitoare. Nu putem folosi aceste resurse pentru politici care vor pune pe umerii generațiilor viitoare un munte de datorii și o planetă distrusă”, a adăugat șeful ONU.

Vineri, Marea Britanie a anunțat că își propune să pună capăt pachetelor guvernamentale de sprijin destinate proiectelor care implică explorarea sau utilizarea combustibililor fosili, pentru a sprijini mai mult energia curată.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agențieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase