UPDATE: Oana Gabriela Sivache, vizată de perchezițiile DNA la ASSMB, Spitalul Colțea și Spitalul Sf. Luca din București / Reacția ASSMB

UPDATE: Oana Gabriela Sivache, vizată de perchezițiile DNA la ASSMB, Spitalul Colțea și Spitalul Sf. Luca din București / Reacția ASSMB
Oana Gabriela Sivache, vizată de perchezițiile DNA la ASSMB / Sursa foto: Facebook
Publicat: 12/12/2023, 17:27
Actualizat: 12/12/2023, 18:33

Procurorii DNA ridică, marți, documente de la Ministerul Finanțelor, din biroul secretarului general adjunct, Ioan-Cristian Purice, potrivit unor surse.

Update 17:00: Surse: Oana Gabriela Sivache, vizată de perchezițiile DNA la ASSMB

Conform unor surse judiciare, vizată de ancheta DNA este Oana Gabriela Sivache, directorul general al ASSMB, numită în funcţie cu sprijinul lui Vlad Voiculescu, vicepreşedinte USR şi preşedinte al USR Bucureşti.

Potrivit datelor strânse de anchetatori, în anul 2023, în vederea instalării unui sistem informatic, au fost viciate procedurile de achiziţie publică organizate pentru implementarea sistemului de colectare şi procesare a datelor medicale, în spitalele din administrarea municipalităţii.

Procurorii DNA cred că în acest caz s-ar fi comis mai multe acte clasice de corupţie şi, în acest sens, cu acordul judecătorilor, ridică în cadrul percheziţiilor mai multe medii de stocare, contracte şi înscrisuri, scrie Mediafax.

În septembrie 2023, DNA a mai instrumentat un dosar cu privire la presupuse face de corupţie comise în ASSMB, în care colaborator al procurorilor a fost chiar Oana Gabriela Sivache, cea care a sesizat problemele la DNA pe 5 aprilie 2023.

Ulterior, pe 6 decembrie 2023, Secţia I a DNA l-a trimis în judecată pe Cristian Plută, fostul director adjunct al ASSMB, şi pe alte 3 persoane pentru fapte de corupţie. Plută, arestat preventiv, a fost acuzat oficial de comiterea a trei fapte de luare de mită şi de permiterea unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Primul dosar DNA care a instrumentat corupția din ASSMB se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

În referatul cu propunerile de arestare în cazul lui Cristian Plută apar foarte multe interceptări, Oana Gabriela Sivache fiind și ea prezentă.

În document se arată că o parte din discuţii se realizau la restaurante din Bucureşti ( Lotus, Verdeţei, Le Boutique, Donerboom), în maşinile ASSMB sau în Spitalul Colentina.

SIVACHE GABRIELA-OANA: Zi, PLUTĂ!

PLUTĂ CRISTIAN: Boss, omu’ e O.K., asta spun, e…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Ce avem în pungă?

SIVACHE GABRIELA-OANA: 20.000? Pentru?

PLUTĂ CRISTIAN: Păi…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Eu am crezut că ţi i-a dat deja sau că urmează să-i dea.

PLUTĂ CRISTIAN: Hai, mă!

SIVACHE GABRIELA-OANA: Nu!

PLUTĂ CRISTIAN: Eu las lucrurile să curgă elegant, şefa!

SIVACHE GABRIELA-OANA: Da, mă, da’ hai că vorbim noi între noi acum. Vine omu’ cu 20.000 aici! Eu mă simt prost.

PLUTĂ CRISTIAN: …[neinteligibil]…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Deci, fii atent că îmi bate inima! Nu, deci eu mă simt prost rău de tot. L-am mai şi …[cuvânt obscen]…

PLUTĂ CRISTIAN: Ăsta este omu’. Joacă în echipă, nu e bulangiu. Nu e bulangiu! Dar acolo e prea mare colcăiala, la spitalul ăla, şi ăla l-a lăsat de căcat! Tu îmi ziceai că e tovarăş.

SIVACHE GABRIELA-OANA: Şi ăştia îi împărţim la 3? La 2? …[cuvânt obscen]… mea! Ai…  nici aici nu putem să vorbim!?

PLUTĂ CRISTIAN: Nu te mai tu… Sunt ai tăi.

SIVACHE GABRIELA-OANA: Ai mei? Păi, nu! Şi ai tăi?

PLUTĂ CRISTIAN: …[neinteligibil]…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Îi împărţim la 2.

PLUTĂ CRISTIAN: …[neinteligibil]…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Eşti… Dacă eşti de acord, îi împărţim la 2.

PLUTĂ CRISTIAN: …[râde]… Dacă îs de acord! Eşti tâmpită la cap!?

„Cu prilejul prezentării în data de 19.06.2023 la sediul D.N.A., colaboratorul Sivache Gabriela-Oana a predat organelor de urmărire penală un pachet compus din 100 de bancnote în cupiuri de 100 Euro, sumă primită la aceeaşi dată de la inculpatul Plută Cristian

(…)

SIVACHE GABRIELA-OANA: Ă… Mi-aţi dat 20.000 de euro şi vă mulţumesc din suflet, dar… pentru numire sau pentru achiziţiile de aicea, eu ce trebuie să fac!? Că eu sunt… nu vă cunosc, eu am încredere în ei, dar…

(Citește și alte interceptări din dosar aici…)

Update 16:15: Precizările ASSMB în cazul anchetei DNA: Susținem întru totul activitatea procurorilor

„Astăzi, 12.12.2023, la sediul ASSMB a avut loc o acțiune a DNA care s-a concretizat în solicitarea unor documente, mai precis a unor contracte de achiziție publică încheiate, în cursul anului 2022, de către directorul general al instituției de la acea dată, Cristian Plută.

ASSMB susține întru totul activitatea procurorilor anticorupție și a pus la dispoziția acestora toate înscrisurile și informațiile solicitate, reiterând astfel, o dată în plus, sprijinul asumat de către instituția noastră pentru documentarea și verificarea legalității activităților întreprinse de către toți angajații.

Totodată, având în vedere că, la acest moment, nu avem informații suplimentare cu privire la obiectul verificărilor, cu excepția celor precizate mai sus, și dat fiind faptul că nu dorim să afectăm buna desfășurare a cercetărilor aflate în curs, subliniem că vom reveni ulterior cu informații suplimentare, în măsura în care acestea vor putea fi făcute publice”, transmite, într-un comunicat Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Update 12:57: Ministerul Finanțelor Publice a transmis precizări de presă pe acest subiect.

„Ministerul de Finanțe își reafirmă angajamentul pentru transparență, statul de drept și lupta împotriva corupției. Așteptăm mai multe informații oficiale pentru a dispune măsurile imediate de izolare a situației și de înlăturare a oricărui risc de vulnerabilizare a activității instituției. Vă asigurăm că activitatea instituției nu este afectată în niciun fel de această situație”, a transmis instituția în legătură cu informațiile apărute în mass-media despre perchezițiile procurorilor Direcției Naționale Anticorupție la sediul Ministerului Finanțelor.

„În paralel, vom lua toate măsurile interne necesare pentru a asigura că această situație este gestionată în conformitate cu standardele etice și legale. Suntem deplin angajați să promovăm integritatea și etica în toate aspectele activității noastre, iar orice încălcare a acestor principii va fi tratată cu maximă seriozitate”, au precizat oficialii MFP.

–-

Biroul secretarului general adjunct al Ministerului Finanțelor a fost sigilat. Ioan-Cristian Purice este inspector clasa I grad profesional asistent în Agenția Națională de Administrare Fiscală, e detașat în această funcție încă din luna martie 2023.

Percheziții în spitalele din București

Potrivit surselor Gândul, dosarul a dost deschis la Sectia a 2- a a DNA, pe fapte asimiliate corupției, și vizează un posibil abuz în serviciu, asociat unor fapte de coruptie.

De asemena, procurorii DNA efectuează, marți, percheziții la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), la Spitalul Clinic Colțea și la Spitalul de Boli Cronice ‘Sfântul Luca’ din Capitală, conform unor surse judiciare.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție, comise de funcționari publici, în cursul anului 2023, în contextul derulării unei proceduri de achiziție publică, care prevedea implementarea în cadrul unor spitale din București a unor servicii IT.

În cursul zilei de 12 decembrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare la sediile a 3 instituții publice din București.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea IGPR – Direcția de Operațiuni Speciale și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată într-un ncomunicat de presă transmis, marți, de DNA.

 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor