Octavian Berceanu, despre poluarea din București: „Structurile de crimă organizată au tentacule adânc întinse”

Octavian Berceanu, despre poluarea din București: „Structurile de crimă organizată au tentacule adânc întinse”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 16/02/2022, 18:47

Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, susține că problema arderilor ilegale de deșeuri rămâne nerezolvată deoarece există „structuri de crimă organizată cu tentacule adânc întinse către instituțiile statului”.

Acesta spune că a trimis o solicitare către Ministerul Mediului, condus de Tanczos Barna, prin care a cerut ca aceste arderi ilegale să devină din contravenții infracțiuni, însă instituția i-ar fi comunicat că nu înțelege termenul de „arderi ilegale”, informează B1 TV.

Declarațiile fostului șef al Gărzii de Mediu vine în contextul în care marți noaptea și miercuri dimineața au fost depășite din nou limitele de poluare în Capitală.

„Munca noastră, sau cel puțin a mea, nu mai e în instituțiile statului și asta se vede destul de mult. Nu vorbim de arderi de lemne, ci de arderi de deșeuri extrem de toxice, acel plastic ABS din interiorul mașinilor rezultat în urma dezasamblării a sute de autoturisme. Acel plastic e de 4.500 de ori mai toxic decât lemnul. Un singur kilogram echivalează cu cât arde o sobă într-o gospodărie timp de o iarnă. Astfel de incendii sunt zeci sau sute zilnic în jurul Bucureștiului. Tone de astfel de plastic sunt incinerate”, a declarat Octavian Berceanu.

Acesta mai spune că este imposibil ca un asemenea grad de poluare să fie produs de trafic și de arderea lemnelor în sobe.

Octavian Berceanu: Poluarea e produsă cu acordul autorităților

Fostul șef al Gărzii de Mediu spune că a semnalat aceste probleme, dar Ministerul Mediului nu a făcut nimic în acest sens.

„Sunt sute de arderi pe care eu le semnalez autorităților. Ministrul Tanczos Barna refuză să transforme în infracțiuni aceste arderi. Am o adresă, pe care am postat-o și pe Facebook, unde se spune clar că nu înțelege termenul de «incendiere». Deci Ministerul, în loc să transforme contravențiile pentru arderile și depozitările ilegale de deșeuri în infracțiune, cum ar fi normal, ne dă un răspuns în 32 de puncte și abia în ultimul spune că nu înțelege termenul de «arderi legale».

În general, după ce instituțiile își termină treaba, încep incinerările în jurul Bucureștiului, mai ales la căderea nopții. Zilele trecute am mers în jurul Bucureștiului. Din orice punct ai fi fost în Ilfov, ai fi putut număra 2 – 4 astfel de incendieri zilnic, în weekend mai ales.

Instituțiile statului sunt depășite, iar răspunsul Ministerului Mediului mă face să cred că avem structuri de crimă organizată cu tentacule adânc întinse către instituțiile statului.

Primăriile nu vor să deranjeze oamenii care obțin venituri ilicite din astfel de business-uri, pentru că o parte din acești bani se întorc către exponenții politici, chiar la nivel local. E un adevăr!”, a mai declarat Berceanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase