Octavian Berceanu, despre poluarea din București: „Cred că s-a ajuns la un moment critic. Avem degajări foarte puternice de hidrogen sulfurat”

Octavian Berceanu, despre poluarea din București: „Cred că s-a ajuns la un moment critic. Avem degajări foarte puternice de hidrogen sulfurat”
Octavian Berceanu / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 16/11/2021, 12:42

Octavian Berceanu, fostul comisar-șef al Gărzii Naționale de Mediu, susține că în București sunt degajări foarte mari de hidrogen sulfurat de la gropile de gunoi, „pe care îl absorbim în organism prin aerul pe care-l respirăm”.

„Cred că s-a ajuns la un moment critic. Există deja o iritare a opiniei publice vizavi de problema poluării. Bucureștiul e înconjurat de depozite ilegale de gunoi. Popești Leordeni, comună aflată în zona metropolitană, are un depozit de gunoi de un milion de metri cubi. Efectiv un munte de deșeuri pe care autoritățile nu l-au văzut”, a declarat Octavian Berceanu, citat de spotmedia.ro.

Potrivit fostului șef al Gărzii de Mediu, în București sunt degajări foarte puternice de hidrogen sulfurat de la marile gropi de gunoi.

„Jumătate din București este afectat de acest hidrogen sulfurat”

„În Chiajna, avem depozite ilegale de sute de mii de metri cubi.

Avem degajări foarte puternice de hidrogen sulfurat de la marile gropi de gunoi din București. Hidrogenul, în loc să fie ars, neutralizat, la 800 de grade Celsius prin procese tehnologice, este ars, dacă putem spune așa, de fapt, i se dă drumul în aer la 300 de grade Celsius și îl absorbim în organism prin aerul pe care-l respirăm.

Jumătate din București este afectat de acest hidrogen sulfurat. Avem arderi ilegale de combustibili solizi pentru încălzire, care nu au de-a face cu lemnul. Sunt foarte multe sobe în București. Autoritățile ar fi trebuit să facă un recensământ al acestora, să vină cu soluții competitive. Noi încă punem bucăți de mobilă în sobe, în mijlocul Bucureștiului”, a mai declarat Octavian Berceanu.

Demis de premierul Florin Cîțu

Octavian Berceanu (USR PLUS) a fost demis de premierul Florin Cîțu, în septembrie, din funcția de șef al Gărzii de Mediu.

USR PLUS susţine că măsurătorile calităţii aerului arată că nivelul de poluare din Bucureşti ar fi crescut cu 97% în luna octombrie faţă de perioada iulie-septembrie. Această creştere a poluării se înregistrează la o lună de la demiterea lui Octavian Berceanu din funcţia de comisar-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, susțin cei de la USR PLUS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase