Oferă salariu de 1.500 de euro pe lună, dar nu găsește angajați

Oferă salariu de 1.500 de euro pe lună, dar nu găsește angajați
Publicat: 05/05/2022, 21:31

Fermierii români sunt în dificultatea de a găsi angajați, în condițiile în care oferă salarii și de peste o mie de euro pe lună, dar doritorii lipsesc. Asta deşi munca în agricultură nu mai înseamnă trudă, la sapă, în bătaia soarelui, pentru că majoritatea activităţilor sunt tehnologizate.

Chiar şi aşa,  angajaţii în agricultură sunt greu de găsit.

Fermierii se plâng că nu au cu cine să lucreze câmpurile ori să adune recoltele. Dintr-un fermier cu mii de oi, Ion Irimia mai are acum doar 300 de mioare pentru că nu găsește cioban.

„Le dăm salarii, le dăm condiţii şi dacă nu-i convine ceva, zic: mâine plec. Caută-ţi om că am plecat!

Salariu 1500 de euro. Dar el nu face nimic. Doar dă cu bâta şi păzeşte oile. Are câine de întors, el doar dă comandă. Eu mă duc să-mi cumpăr telemea, caş, că nu am cu cine să mulg oile. Sunt puturoşi! Mai bine stau pe ajutorul social de la stat!”, spune Irimia Ion, fermier, potrivit observator.ro

Nu mai vrea nimeni zootehnie, adaugă Muresan Lucian, fermier.

„Poţi să le dai cât le-oi da. Am avut unul după altul, vin, stau o lună, două. Sau poate o săptămână. Apoi nu îi mai găseşti. Dacă vine şi îmi zice 1000 de euro, atât îi dau! Să facă treabă!”, se plânge fermierul.

Pentru a nu fi nevoit să stea la mâna angajaţilor, Mircea a investit tot mai mult în utilaje de ultimă generaţie.

90% din fermă este robotizată, explică Mircea Dumitru. Vacile se mulg la roboţi, roboţi care împing mâncarea, robot care scoate dejecţiile.

Acum trebuie să instruiască angajaţii pentru a face faţă noilor tehnologii.

Situaţia pare fără ieşire, iar o soluţie care ar putea cârpi o parte dintre probleme ar fi zilierii.

Chiar şi pentru angajarea unui zilier la o fermă de oi, de exemplu, pare a fi mai mult de lucru în acte decât cu animalele. Acesta trebuie trecut zilnic intr-un registru al zilierului, unde se ţine şi evidenţa orelor lucrate. În plus, dacă lucrează doar 5 sau 6 ore, plata trebuie făcută pentru normă întreagă. Mai exact, pentru 8 ore.

Oficial, doar două procente dintre angajaţii de la noi, care trăiesc la ţară, sunt salariaţi în agricultură. De luna trecută, pentru a încuraja piaţa muncii din domeniu, Parlamentul a majorat salariul minim în agricultură la 3000 de lei, iar angajatorii sunt scutiţi de plata impozitelor şi a contribuţiilor la sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase