Oficial SUA: Unii soldați și ofițeri ai armatei lui Putin refuză să se supună ordinelor

Oficial SUA: Unii soldați și ofițeri ai armatei lui Putin refuză să se supună ordinelor
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/05/2022, 00:25

Statele Unite dețin „informații anecdotice” potrivit cărora unii soldați ruși și ofițeri de diferite grade, chiar până la nivelul batalionului, refuză să se supună ordinelor de a avansa în ofensivă din Donbas, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.

Oficialul american a afirmat pentru CNN că acești ofițeri „fie au refuzat să se supună ordinelor, fie nu se supun acestora cu aceeași măsură de promptitudine cu care te-ai aștepta ca un ofițer să se supună”.

În prezent, în Ucraina există 97 de grupuri tactice de batalioane operaționale (BTG) ale forțelor ruse, față de 92 de BTG-uri pe 28 aprilie, a declarat luni oficialul american. Aceasta reprezintă o creștere de cinci BTG-uri în 11 zile.

„Nu este neobișnuit ca ei să mute un BTG sau două din Donbas înapoi în Rusia pentru regrupare sau reaprovizionare și apoi să le trimită înapoi, este normal”, a spus oficialul. Dar, în general, au adăugat aproximativ cinci BTG-uri în Ucraina și toate aceste BTG-uri sunt fie în estul, fie în sudul” Ucrainei, a precizat oficialul american.

Militarii ruși s-au confruntat cu probleme de moral încă de la începutul invaziei, a adăugat oficialul, aceasta fiind doar una dintre numeroasele probleme care au afectat armata rusă în timpul războiului din Ucraina.

De asemenea, trupele ruse se confruntă în continuare cu probleme logistice care le încetinesc progresul, potrivit oficialului.