Ore de liniște la bloc în toamna lui 2023. AMENZI uriașe pentru românii care fac gălăgie între aceste ore

Ore de liniște la bloc în toamna lui 2023. AMENZI uriașe pentru românii care fac gălăgie între aceste ore
Ore de liniște la bloc în toamna lui 2023.
Publicat: 01/10/2023, 10:41
Actualizat: 01/10/2023, 10:42

Orele de liniște la bloc. Un subiect care naște adeseori discuții aprinse între locatarii clădirilor de apartamente din România. Legea stabilește clar intervalele orare la care oamenii trebuie să nu facă gălăgie, însă unele administrații de proprietari pot stabili programul propriu de liniște.

Programul de linişte trebuie afişat în mod corespunzător, la intrarea în bloc, astfel încât toţi locatarii să-l vadă.

Legea stabilește că între 22.00 și 08.00 şi între orele 13.00 și  14.00, locatarii nu trebuie să facă zgomot.

Asociațiile de proprietari pot decide, însă, în cadrul adunărilor general, propriul orar de liniște. De aceea, nu e de mirare că, în anumite blocuri, liniștea trebuie păstrată zilnic în intervalul orar 13.00-16.00.

Amenzi pentru cei care nu respectă orele de linişte

Cei care nu respectă orele de linişte la bloc riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Suma se măreşte în cazul în care persoana vizată nu este la prima abatere.

Ba, mai mult, se poate ajunge chiar într-acolo încât o persoană să execute ore de muncă în folosul comunităţii, în cazul în care nu respectă orele de linişte la bloc.

Autorităţile susţin că cel mai bine ar fi ca, în cazul în care o persoană nu respectă programul orelor de linişte la bloc, să solicitaţi intervenţia poliţiştilor. În mod normal aceştia ar trebui să intervină cu aparate speciale pentru măsurarea nivelului de zgomot şi să aplice sancţiuni, conform Știri de Cluj.

Renovarea apartamentului îți poate aduce o AMENDĂ uriasă dacă nu respecți asta. Vecinii te pot reclama la poliție

Unul dintre cele mai enervante lucruri atunci când locuiești la bloc este să auzi zgomote făcute de vecinii tăi, fie că sunt țipete, urlete sau muzică dată la un volum prea tare, însă de departe cel mai deranjant este atunci când vine vorba de folosirea bormașinii pentru lucrări de renovare în apartament.

Folosirea bormașinii la bloc în afara orelor de liniște poate duce la amenzi uriașe pentru românii care nu respectă regulile. Legislația din România stabilește că orele de liniște sunt intervalul orar între 22:00-8:00 și 13:00-14:00, când este interzis să faci zgomote puternice, inclusiv folosirea bormașinii. Aceste ore sunt considerate perioade de odihnă și încălcarea lor poate fi sancționată cu amendă.

Dacă este necesar să folosești bormașina în timpul acestor intervale orare, trebuie să obții acordul scris al vecinilor înainte. În caz contrar, vei fi pasibil de amenzi pentru încălcarea orelor de liniște.

În cazul în care trebuie să efectuezi lucrări sau reparații în timpul acestor ore, trebuie să-ți anunți vecinii pentru a evita sancțiunile și pentru a evita deranjarea lor.

Potrivit legii, persoanele care nu respectă aceste ore de liniște și fac gălăgie riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

În cazul contravențiilor repetate, amenzile sunt mai mari. Dacă fapta se repetă la 24 de ore de la săvârșirea primei fapte, amenzile cresc, putând ajunge până la 3.000 de lei.

Legea pedepsește folosirea constantă a bormașinii fără un motiv întemeiat. Această lege nu se referă la cei care fac reparații în casă, ci la cei care lucrează în mod regulat la diverse proiecte sau construiesc mobilier acasă pentru clienții lor.

Potrivit articolului 2, punctul 25 al legii, tulburarea liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect sau prin strigăte sau larmă este considerată o contravenție și este sancționată cu o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

Această lege se aplică și celor care folosesc bormașina fără un motiv întemeiat, cauzând astfel zgomote puternice și deranjând liniștea locuitorilor din jur, potrivit Adevărul.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
O femeie a fost declarată moartă de medici. Angajatul de la crematoriu a verificat și...
Dieta-minune a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă la 93 de ani
Ziua Naţională, sărbătorită la bordul avionului. Momentul în care zeci de pasageri încep să cânte...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Fiica Ronei Hartner, răpusă de durere la căpătâiul mamei. Rita a fost susținută de tatăl...
Aurel Pădureanu, primele declarații de la înmormântarea Ronei Hartner! Ce relație a avut artista cu...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
Simbolul ASCUNS de pe drapelul ROMÂNESC! Puțini ȘTIU ce înseamnă DE FAPT
UNIREA Ungariei cu România! Cutremur în toată Europa: Era ceva natural
Planta pe care trebuie să o ai în casă în timpul iernii
VIDEO | Ultimele imagini cu Rona Hartner. Ce spunea artista despre moarte într-un live, înainte...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...