Prima pagină » Actualitate » Otrava din mâncarea de post! Tu știi ce conțin pateurile vegetale?

Otrava din mâncarea de post! Tu știi ce conțin pateurile vegetale?

Otrava din mâncarea de post! Tu știi ce conțin pateurile vegetale?

A început Postul Crăciunului, așadar alimentele de post sunt la mare căutare în această perioadă. Însă, tu știi ce mănânci atunci când alegi să consumi produse  din supermaketuri?

Pateurile de post, spre exemplu, conțin între 5 și 10 E-uri, iar în această perioadă sunt printre cele mai consumate alimente.  Specialiștii recomandă populației să citească atent etichetele produselor atunci când le achiziționează.

Aceste preparate, consumate pe perioade îndelungate, pot îmbolnăvi. Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), în categoria produselor nocive sunt pateurile vegetale dar si înlocuitorii produselor din carne, care au un conținut mare de E-uri sau alți aditivi și coloranți artificiali.

”Pateurile vegetale din comerț conțin multe E-uri, conţin apă, ulei vegetal hidrogenat (margarină) sau nehidrogenat, proteină din soia, sare iodată, extract de condimente, muştar, arome, adaosuri codificate sau mai multe tipuri de E-uri. Glutamatul monosodic E 621 este un potențiator de aromă, poate crea dependență, stimulând apetitul, și poate produce dureri de cap, slăbiciune, greață, astm, dar poate declanșa și Alzheimer sau Parkinson”, explică specialiștii din cadrul DSVSA Iași, scrie BZI.

De exemplu, unul dintre pateurile cele mai consumate în perioada postului, conține agent gelatinizat, ulei de floarea soarelui, proteină de soia, amidon de grâu, polifosfați, potențiator de aromă (glutamat monosodic), antioxidanți (ascorbat de sodiu), acid citric, colorant.

O altă marcă de pate de post conține amidon de grâu, polifosfați E-452, emulsifiant steroli vegetali, esteri mono, digliceride – E 471, agenţi de îngroşare – caragenan E-407, clorura de potasiu – E 508, glutamat monosodic E-621, antioxidanți asorbat de Na – E301, caramel E-150.

”În general, produsele la borcan sunt mai bune pentru consum. Produsele în recipienți tip OMNIA, respectiv zacusca de fasole, nu conțin E-uri. Fasolea bătută la recipient metalic conține E-uri”, mai spun specialiștii din Iași.

Sursa foto: Facebook

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Pe cine avantajează prezența mică la alegerile din București
Digi24
Cele două probleme care țin pe loc încheierea unui acord de pace Rusia - Ucraina, dezvăluite de Keith Kellogg
Cancan.ro
Și-a părăsit iubita medic pentru Rodica Stănoiu! Noi detalii despre 'puiuțul' fostei ministrese a Justiției
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume a primit o ofertă de nerefuzat
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Primele rezultate. Cum au votat bucureștenii până la acestă oră
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
O crimă care pune gaz pe foc în procesul de mobilizare din Ucraina, în criză de soldați. „Sunt incredibil de ruşinată”
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
De ce poți simți singurătate chiar și atunci când ai prieteni și cum poți restabili legăturile?