Pacienții bolnavi de cancer ar fi rămas fără tratament cu acordul lui Vlad Voiculescu. Prima măsură luată de Ioana Mihăilă

Pacienții bolnavi de cancer ar fi rămas fără tratament cu acordul lui Vlad Voiculescu. Prima măsură luată de Ioana Mihăilă
Foto: iob.ro
Publicat: 22/04/2021, 16:51
Actualizat: 22/04/2021, 17:01

Pacienții bolnavi de cancer au rămas de 10 zile fără citostatice, iar medicii de la Institutul Oncologic din Capitală cer cu disperare medicamente pentru cei a căror ultimă speranță este în personalul medical. Cezar Irimia, reprezentant al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, acuză că fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, știa de o lună și jumătate de iminența acestei situații, dar nu a făcut nimic și spune că situația durează de o lună. Noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăîlă, promite verificări.

Președintele Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia acuză că în urmă cu o lună, au început să apară sincope în tratamentul bolnavilor de cancer de la Institutul Oncologic București și îl învinovățește pentru situație și pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Institutul Oncologic din București se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale

„Sunt mai mult de zece zile (de când citostaticele lipsesc – n.r.), sunt 12-13 zile de când au dispărut aceste medicamente și este o problemă la administrativ, la cei care fac comenzi. E un viespar în acel Institut, care văd că nu mai poate fi domolit cumva și avem de suferit noi, pacienții. Chiar dacă doctorul Tănase este bine intenționat și nu avem nimic cu dr. Tănase, îl apreciem foarte mult, lucrurile stau foarte prost în Institut, pentru că lipsa medicamentelor poate face diferența între viață și moarte. Este condamnabil că fostul ministru al sănătății s-a dus imperativ să ia 5 paturi de la AȚI pentru COVID și ne-a lăsat fără medicamente, cunoscând situația de cel puțîn o lună și jumătate în urmă. Deci, pe declarația dumnealui, care a spus aseară, postat pe Facebook, că ‘managerul știa de o lună și ceva și că ne-a promis că se rezolvă situația’, dl. Voiculescu chiar nu s-a interesat de situație și chiar nu i-a păsat de noi, pacienții. Și nu sunt singurele probleme cu care ne confruntăm”, a declarat la Digi24 Cezar Irimia, președintele Federației  Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București, a declarat la Digi24 că este vorba despre un „hiatus” în aprovizionare, în achiziționarea de citostatice, determinată de politică de achiziții.

Tănase a arătat că nu e nimic dramatic în faptul că bolnavii nu au citostatice deoarece cancerul  nu este o urgență și, deocamdată, nu au murit pacienți.

„Dacă mă întrebați dacă au murit pacienți din cauza acestei lipse de citostatice, răspunsul este nu. Dacă șansele lor în urmă acestei lipse de medicație se modifică? Răspunsul, după părerea mea, este nu.

O întârzierea de șapte zile într-un tratament oncologic nu este un capăt de țară, cum este în cazul altor tratamente, cum ar fi cazul unui stent într-un infarct miocardic (…) Pronosticul nu se modifică în cazul unei întârzieri de o săptămână la bolnavii de cancer, după câte știu eu”, a spus Bogdan Tănase oentru A3.

Citește și Păienjeniș financiaro-amoros la Institutul Oncologic București. Cel mai bogat lider de sindicat din România, ”Faraonul”, legături periculoase cu descurcăreața Steluța. Managerul și-a asumat concubinajul cu șefa asistentelor | EXCLUSIV

 Ioana Mihăilă a anunțat o primă măsură după lipsa citostaticelor

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății, Ioana Mihăîlă, ministrul Sănătății a solicitat astăzi conducerii Institutului Oncologic “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB) și reprezentanților direcțiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății un raport privind situația aprovizionării cu medicamente citostatice în cadrul institutului.

”Conform datelor furnizate de către cei responsabili, în prezent, în cadrul unității sanitare, există discontinuități de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice și alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer.

Această situație se datorează unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziții centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare și pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru.

Echipa de conducere a IOB a luat deja măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienților și a informat Ministerul Sănătății că astăzi, a fost finalizată, în regim de urgență, o procedură de negociere pentru medicația lipsă. Începând de săptămâna viitoare produsele vor fi disponibile.

“Am solicitat echipei de conducere a institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziție. Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situații să nu mai apară în viitor și pacienții să beneficieze, la timp, de medicația necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor teraputice”, a declarat Ioana Mihăîlă, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății precizează că, în prezent, nu s-au semnalat alte situații de discontinuitate privind aprovizionarea cu medicamente oncologice în unitățile sanitare din țară”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Lovitură pentru cei care vor să cumpere mașini SECOND-HAND. Ce s-a discutat în spatele ușilor...
Mielul de Paște, „o pasăre rară”. Puțini români își vor permite
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare