Palatul Victoria, ILUMINAT luni seara în culorile Drapelului Național

Palatul Victoria, ILUMINAT luni seara în culorile Drapelului Național
Guvernul României, luminat în culorile Drapelului
Publicat: 26/06/2023, 13:28

Guvernul României celebrează Ziua Drapelului Național, Palatul Victoria urmând să fie iluminat, luni seară, în culorile Tricolorului.

„Drapelul României este simbolul națiunii, este parte a conștiinței noastre, ca țară, ca popor, ca istorie. Sub culorile sale ne afirmăm identitatea. Sub culorile sale au luptat eroii noștri, care ne-au apărat țara și demnitatea. Sub culorile sale s-a înfăptuit Marea Unire.

Și tot sub culorile drapelului nostru se cântă Imnul Național în competițiile sportive internaționale. În fapt, prin aceste trei culori le spunem celorlalți cine suntem noi. Să fim deci mândri cu drapelul nostru, oriunde ne-am afla!”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, conform unui comunicat al Guvernului României.

Ziua Drapelului Național a fost instituită prin Legea nr.96 din 20 mai 1998.

Iniţial, culorile (albastru, galben şi roşu) erau dispuse pe orizontală.

Schimbarea pe verticală a fost hotărâtă de regele Carol I, pentru alinierea la regulile steagurilor europene.

Pe continent, drapel cu trei benzi – similar cu al României – mai au Franța, Italia și Belgia, dar culorile acestora sunt diferite.

Klaus Iohannis, de Ziua Drapelului: „Ne confruntăm cu provocări de SECURITATE fără precedent. Le putem depăşi doar dacă rămânem uniţi”

Klaus Iohannis a transmis, luni, de Ziua Drapelului, că România se confruntă cu „provocări de securitate fără precedent”. „Le putem depăşi doar dacă rămânem uniţi”, declară șeful statului.

„Drapelul este cel care îi unește pe românii de pretutindeni, cel care ne dă forța de a păstra vie conștiința națională și de a promova valorile noastre fundamentale. Imaginea lui ne inspiră, de fiecare dată, sentimentul că suntem parte a unei națiuni, indiferent unde ne-am afla. Arborarea Drapelului Național alături de cele ale națiunilor cu care țara noastră împărtășește aceleași valori democratice și împreună cu care este membră a NATO și a Uniunii Europene reprezintă o recunoaștere a contribuției României la efortul comun de asigurare a securității și a prosperității comunității europene și euro-atlantice.

Dragi români, în această perioadă ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent, pe care le putem depăși doar dacă rămânem uniți, iar drapelul nostru este simbolul sub culorile căruia trebuie să continuăm modernizarea societății noastre și promovarea identității naționale, pentru a realiza împreună aspirațiile și năzuințele poporului român.

La mulți ani României și Drapelului Național!”, a transmis, luni, Klaus Iohannis, care a fost prezentat, la ceremonia organizată în Piaţa Tricolorului, de Mihai Şomordolea, consilier de stat la Departamentul Securităţii Naţionale – Secretariat CSAT.

Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Drapelului: „Prin aceste trei culori le spunem celorlalți cine suntem noi”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, luni, un mesaj, de Ziua Drapelului. „Sub culorile sale ne afirmăm identitatea noastră. Sub culorile sale au luptat eroii noștri care ne-au apărat țara și demnitatea”, afirmă el.

Luni este Ziua Drapelului Național. Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național printr-o lege adoptată în 1998.

În acest context, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe Facebook.

26 iunie este Ziua Drapelului Naţional / Sursa foto: Facebook Marcel Ciolacu
26 iunie este Ziua Drapelului Naţional / Sursa foto: Facebook Marcel Ciolacu

„Prin aceste trei culori le spunem celorlalți cine suntem noi”

„Drapelul României este Simbolul națiunii noastre, drapelul României este conștiința noastră, ca țară, ca popor, ca istorie.

Sub culorile sale ne afirmăm identitatea noastră.

Sub culorile sale au luptat eroii noștri care ne-au apărat țara și demnitatea.

Sub culorile sale s-a înfăptuit Marea Unire.

Și tot sub culorile drapelului nostru se cântă imnul național în competițiile sportive internaționale.

În fapt, prin aceste trei culori le spunem celorlalți cine suntem noi.

Să fim deci mândri cu drapelul nostru, oriunde ne-am afla”, scrie el.

26 iunie este Ziua Drapelului Naţional

În fiecare an la data de 26 iunie, se sărbătoreşte Ziua Drapelului Naţional, un eveniment cu o deosebită încărcătură emoțională pentru fiecare român. Tricolorul a devenit un simbol al naţiunii româneşti încă de la începutul secolului al XIX-lea când s-a putut remarca prezenţa celor trei culori în drapelul răscoalei conduse de Tudor Vladimirescu și în cadrul căreia li se atribuie pentru prima dată următoarele semnificaţii: „Libertate” (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăţie (roşul sângelui)”.

Însă începutul adoptării oficiale a tricolorului pe pământ românesc va avea loc în anul 1834, atunci când domnitorul Țării Românești Alexandru Dimitrie Ghica a obținut din partea Imperiului Otoman permisiunea de a pune vaselor românești steagul tricolor compus din culorile roșu, galben și albastru. Astfel, tricolorul va fi folosit pentru identificare încă din deceniul al patrulea din secolul secolului al XIX-lea, deși ca simbol național, avea să fie folosit cel mai mult în Revoluția de la 1848, când pe lângă cele trei culori, drapelul folosit de revoluționari avea inscripționată și lozinca: „Dreptate și Frăție”.

Tricolorul se va impune ca drapel național în anul 1859, odată cu alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza, atunci când culorile drapelului vor fi dispuse pe orizontală, având culoarea albastră plasata în partea de sus a steagului. Abia după venirea lui la domnie a regelui Carol I, drapelul va avea benzile dispuse pe vertical, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de drapelele principalelor țări europene ce aveau steagul împărțit în mod egal, pe verticală, conform paginii de Facebook „Lecția de Istorie”.

Actualul drapel național al României este un tricolor cu benzi verticale, începând de la lance cu culoarea albastră, apoi galben și roșu, cu o proporție de 2:3 între lățime și lungime. Drapelul României este arborat în mod permanent pe edificiile și instituțiilor publice, iar ca pavilion, este permanent arborat pe navele ce navighează sub pavilion românesc. Potrivit uzanțelor de protocol, drapelul României se arborează la sediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale statului român din străinătate, precum și la reședința șefilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

De asemenea, drapelul României se arborează sub formă de fanion, pe mijloacele de transport ale șefilor de misiuni diplomatice și oficii consulare române, în deplasările oficiale ale acestora, potrivit uzanțelor protocolare din țările respective.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare