EXCLUSIV. Procurorii europeni au descins la Inspectoratul General al Aviației din MAI / Achiziția a două avioane medicale, verificată de EPPO

EXCLUSIV. Procurorii europeni au descins la Inspectoratul General al Aviației din MAI / Achiziția a două avioane medicale, verificată de EPPO
Sursa foto - Caracter ilustrativ
Publicat: 12/09/2023, 12:36
Actualizat: 12/09/2023, 13:02

Parchetul European a descins, marți dimineața, la Inspectoraul General al Aviației din Ministerul de Interne, au spus pentru GÂNDUL surse judiciare.

UPDATE 2: Ancheta vizează achiziția a două avioane medicale 

Surse judiciare au precizat, pentru GÂNDUL, că ancheta vizează achiziția a două avioane medicale care au intrat în dotarea Inspectoratului General de Aviație pentru a fi utilizate în misiunile SMURD, la începutul acestei luni.

Cele două avioane „Learjet 75 Liberty” au fost achiziționate din fonduri europene și au costat 15 milioane de Euro fiecare.

Sursele precizează că procurorii intenționează să stabilească dacă, prin achiziția respectivă, au fost supraevaluate prețurile.

UPDATE 1: Parchetul European a transmis un comunicat în care confirmă perchezițiile

„Confirmăm că în această dimineaţă Parchetul European, Biroul Bucureşti, împreună cu Direcţia Generală Anticorupţie şi Institutul Naţional de Criminalistică a efectuat percheziţii în cadrul unei investigaţii externe privind achiziţiile publice finanţate prin Facilităţii pentru redresare şi rezilienţă (RRF)“, conform unui mesaj transmis de EPPO.

Parchetul European, verificări la Inspectoratul General de Aviație din MAI. Sunt vizate achiziţii din fonduri europene
Parchetul European, verificări la Inspectoratul General de Aviație din MAI. Sunt vizate achiziţii din fonduri europene

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ancheta Parchetului European, condus de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi vizează mai multe achiziții din fonduri UE.

Conform sursei citate, ancheta este deschisă in rem.

DNA mai face verificări într-un dosar ce vizează activitatea IGAV

Într-un alt dosar, procurorii DNA au făcut, pe 21 iunie, 30 de percheziții, la Școala Superioară de aviație Băneasa din cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului de Interne (IGAV), la sediul a 14 firme și la domiciliile mai multor persoane din București și Ilfov, după cum au declarat la acel moment surse judiciare pentru GÂNDUL. (Detalii suplimentare aici…)

Conform surselor Gandul, ancheta DNA vizează mai multe contracte care au fost derulate pentru repararea unor avioane, iar dosarul deschis privește acuzații de abuz în serviciu la adresa conducerii IGAV.

În acest caz, procurorii DNA au început urmărirea penală a mai multor șefi din Inspectoratul General de Aviație (AGAV) al Ministerului de Interne. Este vorba despre:

  • DACHE CĂTĂLIN PAUL, general de flotilă aeriană, inspector general al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • BĂDULESCU ANDREI, locotenent-comandor, șef al Serviciului Dezvoltare, Reglementări Tehnice și Coordonare Mentenanță Aeronave din cadrul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I.,
  • VASILE FLORIN, comandor(r), adjunct al inspectorului general și inginer-șef al Inspectoratului General de Aviație al M.A.I.
    POPA MIHAI, director tehnic al Școlii Superioare de Aviație Civilă,
  • BARBU GEORGE COSTIN, director general al Școlii Superioare de Aviație Civilă,
  • Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale,
Toți sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Acuzațiile DNA

„În perioada 2019-2023, în contextul executării unor contracte de reparații/mentenanță pentru aeronavele Piper Pa-42 Cheyenne III A și Cessna C-560 Citation V, încheiate de Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. cu o asociere formată din Școala Superioară de Aviație Civilă și o societate al cărui reprezentant este cercetat în prezenta cauză, suspectul Dache Cătălin Paul, în calitatea menționată mai sus, ar fi aprobat, cu încălcarea dispozițiilor legale, documentația necesară efectuării plăților pentru lucrările menționate mai sus, cunoscând că acestea nu au fost recepționate, executate sau au fost executate necorespunzător.

În demersurile sale, suspectul Dache Cătălin Paul ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză, care ar fi întocmit și aprobat diverse documente necesare efectuării plăților pentru lucrările amintite.

În contextul menționat mai sus, ar fi fost produs Inspectoratului General de Aviație din cadrul M.A.I. un prejudiciu în sumă totală de 23.199.049 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru asocierea respectivă”, conform unui comunicat al DNA.

La acel moment, DNA anunța că în acest dosar se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Alimentele interzise în Săptămâna Mare. Tradiția pe care trebuie să o respecte credincioșii
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...