Parcul din fața Teatrului Național din Iași, reabilitat într-un proiect de 18 milioane de lei. Primarul Mihai Chirica: „Nu vom renunța la arborii masivi”

Publicat: 18/05/2022, 12:15
Actualizat: 18/05/2022, 12:15

Unul dintre cele mai centrale parcuri din Iași va trece printr-un amplu proces de reamenajare. Aflat pe pietonalul din inima orașului, între Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și Catedrala Mitropolitană, parcul va fi reamenajat într-un proiect mai mare al Primăriei Municipiului Iași, care vizează reabilitarea și modernizarea esplanadei din fața teatrului.

Aflat în mijlocul unor controverse în anii precedenți, când proiectele Primăriei de reamenajare presupuneau renunțarea la toți arborii înalții și plantarea unor arbori de mici dimensiuni, presiunea publică a schimbat planurile municipalității.

„Nu vom renunța la nici unul dintre aliniamentele de arbori masivi. Prin urmare, aliniamentul I.C. Brătianu, aliniamentul dinspre Căminul Sfântul Nicolae și arborii masivi, atât castani, cât și platani, vor rămâne și vor face parte din amenajarea peisagistică a acestui ansamblu. Se renunță numai la vegetația pitică, o parte din aceasta fiind deja bolnavă, dar și la cea îmbătrânită, cum este tuia. Acestea vor fi înlocuite cu arbori ornamentali”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Indicatorii tehnico-economici ai proiectului au fost votați încă din luna octombrie, anul 2020, iar valoarea totală a investiției va fi de aproape 30 de milioane de lei. În august, anul trecut, conducerea Primăriei a semnat contractul de lucrări de modernizare a esplanadei în luna august 2021, fiind câștigată de compania CONEST SA din Iași, pentru circa 18,4 milioane de lei. Lucrările au început și urmează să fie finalizate în maximum 12 luni.

Conform reprezentanților primăriei, terenul amenajat va avea o suprafață de 9.744 metri pătrați, din care spațiile verzi reprezintă peste 7.200 de metri pătrați. Printre lucrări se numără și amenajarea unui teatru de vară în aer liber, a unor foișoare, o fântână interactivă și mai multe fântâni cu cascadă, cât și amplasarea de toalete ecologice cu autocurățare, care lipsesc complet din zona centrală.

„În proiectul de peisagistică s-a păstrat ideea dispunerii celor două masive vegetale către limitele laterale, adică strada I. C. Brătianu, respectiv aleea de acces la Casa de Oaspeţi Sfântul Nicolae, și sublinierea acestora cu o vegetație decorativă, variată, joasă. Arborii de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt aflați pe traseul axelor propuse se vor muta pentru a elibera axul vizual propus”, se precizează în proiectul municipalității.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult