Părinții și bunicii au voie să participe la festivitățile de deschidere a noului an școlar. Ministrul Educației: „Nu este o rugăminte, este o dispoziție” / Mesajul lui Sorin Cîmpeanu pentru elevi, cu ocazia revenirii la școală

Părinții și bunicii au voie să participe la festivitățile de deschidere a noului an școlar. Ministrul Educației: „Nu este o rugăminte, este o dispoziție” / Mesajul lui Sorin Cîmpeanu pentru elevi, cu ocazia revenirii la școală
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu / Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 04/09/2022, 22:59
Actualizat: 04/09/2022, 23:01

Părinții și bunicii au voie să participe la festivitățile de deschidere a noului an școlar, luni dimineață, pe 5 septembrie. Directorii care nu vor permite luni accesul rudelor la festivitățile de deschidere a noului an școlar vor fi cercetați disciplinar, anunță ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: „este o dispoziție de ministru, nu o rugăminte”.

„Încă de vineri am precizat foarte clar: în tot sistemul național de învățământ este o dispoziție de ministru. Nu este o rugăminte, este o dispoziție. Acei directori care își vor permite să nu respecte o dispoziție de ministru vor intra automat în cercetare disciplinară”, a spus Cîmpeanu la Antena 3, ca răspuns la sesizarea unei mămici căreia i s-a interzis accesul în grădiniță, cu copilul.

Potrivit ministrului, luni, aproape 3 milioane de copii vor intra în grădinițe și școală după 2 ani de restricții, iar bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și de bunici.

„Acest lucru l-am stabilit după discuții profesioniste cu Ministerul Sănătății, deci este dacă vreți o decizie comună a Ministerului Educației și a Ministerului Sănătății. Am convingerea că toți directorii înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor încă din prima zi de școală. Drept urmare, am luat legătura personal cu inspectorul școlar general de Alba, inspectorul școlar general de București și cu alți inspectori școlari generali. Voi retransmite această dispoziție cât se poate de clară, astfel încât să nu fie niciun director în cele 17.872 de școli și grădinițe care să aibă probleme de înțelegere cu claritatea acestei dispoziții care deschide școala către comunitate”, a mai aspus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a precizat că este permis accesul rudelor inclusiv în clasă, mai ales pentru cei mici.

Întrebat dacă măsura este permisă doar pentru ziua de luni sau pentru tot anul școlar, ministrul a răspuns că nu încurajează interdicțiile, însă fiecare școală își stabilește apoi propriile reguli.

Mesajul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru noul an școlar

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis și un mesaj pe Facebook, prin intermediul căruia le-a urat succes elevilor în noul an școlar.

„Întoarcerea la școală după vacanța de vară este un moment de emoție pentru profesori, pentru elevii de toate vârstele, dar și pentru părinții și bunicii acestora. Mâine, toți părinții și bunicii care vor dori să fie alături de copii și să-i însoțească la grădiniță sau la școală o vor putea face!
Dragi elevi, data de 5 septembrie marchează începutul unei noi etape în procesul vostru de dezvoltare, etapă care aduce și noi provocări educaționale. Vă asigur că tot efortul vostru va merita, pentru că doar prin școală veți fi mai aproape de un viitor mai bun. Suntem mândri de voi și vă asigurăm că vă vom susține mereu și vom căuta cele mai bune soluții pentru a vă ajuta!
Succes în noul an școlar!
Stimați profesori, educatori și învățători, sunteți cei care pot face școala mai bună!
Vom lucra împreună pentru binele generației de mâine. Apreciez eforturile făcute și vă felicit pentru că, zilnic, sunteți și continuați să fiți un model și o sursă de inspirație pentru copii și pentru noi toți. Ne-am asumat o responsabilitate uriașă, aceea de a forma tinerii și știu că împreună vom reuși. Prin proiectele noilor legi, profesorul va redobândi locul pe care-l merită în societate. Împreună reașezăm la locul cuvenit sintagma „Ai carte, ai parte!”. Vom vedea rezultatele într-o societate în care studiile și competențele acumulate pe parcursul anilor de școală vor conta cu adevărat. Să nu uitați că influența profesorilor se extinde dincolo de clasă, în viitor!
Vă mulțumesc pentru devotamentul dumneavoastră!
Dragi părinți și bunici, fiți alături de profesorii care vă îndrumă copiii pe întreg traseul educațional! Fiți vocea care transmite încrederea și optimismul de care copiii și nepoții dumneavoastră au nevoie!
Continuați să credeți în școala românească și vă garantez că toate schimbările pe care le facem vor lucra pentru binele copiilor.
Schimbăm pentru ca școala să devină un mediu prietenos pentru toți! Facem eforturi ca în toate școlile și grădinițele să existe condiții bune pentru învățare, pentru ca fiecare copil al acestei țări să aibă acces la o educație de calitate.
În același timp, vă asigur că suntem responsabili și determinați să luăm cele mai bune măsuri pentru ca școala cu prezență fizică să se desfășoare în siguranță”, a scris ministrul pe rețeaua de socializare.

Sorin Cîmpeanu va fi prezent la Colegiul Național „Sf. Sava”, luni dimineață, începând cu ora 08:30, apoi la Colegiul Național „Grigore Moisil” – începând cu ora 10:00 și ulterior la Școala Gimnazială Specială nr. 7 – începând cu ora 12:00.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase