Parlamentul din Portugalia a votat pentru legalizarea eutanasiei. „O lipsă de respect”

Parlamentul din Portugalia a votat pentru legalizarea eutanasiei. „O lipsă de respect”
Publicat: 29/01/2021, 21:55
Actualizat: 29/01/2021, 21:56

Parlamentul Portugaliei a votat vineri pentru legalizarea eutanasiei, această țară urmând să devină cea de a șaptea din lume care le va permite pacienților în faza terminală a bolii să obțină asistență din partea unui medic pentru a-și pune capăt vieții

Potrivit Reuters, persoanele de peste 18 ani vor putea să solicite asistență pentru a-și pune capăt  zilelor dacă se află în fază terminală și suferă de o durere „persistentă” și „insuportabilă”, cu excepția cazului în care se consideră că nu au discernământul necesar pentru a lua o astfel de decizie,

Eutanasia, doar pentru cetățenii portughezi și rezidenții legali

Acest proces va fi deschis doar pentru cetățenii portughezi și rezidenții legali, pentru a preveni ca oamenii să călătorească în Portugalia pentru a obține ajutor medical ca să-și pună capăt zilelor.

Legea se află acum în mâinile președintelui Marcelo Rebelo de Sousa, un conservator, pentru promulgare. El a declarat anterior că va respecta votul Parlamentului.

Unii au criticat momentul acestui vot, reprezentanți ai partidului de opoziție PSD (de centru-dreapta) afirmând că din cauza pandemiei de coronavirus care afectează țara „există o mare neliniște, o mare teamă în rândul oamenilor care are legătură cu chestiuni de viață și de moarte”.

Criticii eutanasiei: O lipsă de respect

Într-o scrisoare adresată Parlamentului, două grupuri care administrează majoritatea căminelor de bătrâni din Portugalia, care au fost dur lovite de pandemie, susțin că „aprobarea eutanasiei reprezintă o lipsă de respect pentru toți acești oameni”.

Însă liderul parlamentar al formațiunii Oameni-Animale-Natură, Ines Real, a declarat: „Este necinstit să invoci un moment extrem de dificil în țară… să confuzi decesele legate de COVID-19 cu procesul legislativ care are drept obiectiv să permită eutanasia pentru cei suferinzi”.

Portugalia, o țară majoritar catolică ce a petrecut o mare parte din secolul al XX-lea, până la revoluția din 1974, sub un regim fascist, a făcut de atunci mari pași înainte în reformele liberale care susțin drepturile omului. Acest stat a legalizat avorturile în 2007 și a autorizat căsătoriile între persoanele de același sex în 2010.