Noua tulpină SARS-CoV-2 face ravagii în Portugalia, unde s-au înregistrat noi recorduri de infectări şi decese

Noua tulpină SARS-CoV-2 face ravagii în Portugalia, unde s-au înregistrat noi recorduri de infectări şi decese
Imagine din Portugalia (FOTO: Pixabay)
Publicat: 21/01/2021, 18:07
Actualizat: 21/01/2021, 18:59

Portugalia a înregistrat, miercuri, un nou record zilnic de infectări cu Covid-19, contaminările crescând cu aproape 50%, în timp ce tulpina britanică a noului coronavirus continuă să se răspândească, informează Agerpres, care citează AFP.

Astfel, numărul de cazuri noi a crescut la 14,647 faţă de 10,455, cu o zi înainte, conform informaţiilor furnizate de autorităţile sanitare portugheze.

După ce a trecut marţi pentru prima oară de la începutul pandemiei pragul de 200 de decese zilnice, Portugalia a stabilit, de asemenea, un nou record miercuri, cu un bilanţ de 219 morţi.

Tulpina britanică reprezintă în prezent „aproape 13%” din infecţii sau „aproximativ 18.000 de cazuri”, a declarat secretarul de stat pentru sănătate, Antonio Lacerda Sales, la postul de televiziune public RTP, apreciind că numărul „este semnificativ”

Varianta britanică, mult mai contagioasă decât virusul original SARS-CoV-2, s-a răspândit până acum în 60 de ţări şi teritorii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ceea ce stârneşte o îngrijorare crescândă în lume.

Cu un bilanţ de 70.000 de noi cazuri în ultimele şapte zile, Portugalia ocupă în prezent primul loc în lume ca ţară cu cel mai mare număr de infectări raportat la numărul populaţiei, depăşită fiind doar de enclava britanică Gibraltar, potrivit datelor oficiale centralizate de AFP.

După ce a relaxat restricţiile cu prilejul sărbătorilor, guvernul a revenit și a impus măsuri de izolare generalizate

După ce a relaxat restricţiile impuse cu prilejul sărbătorilor de sfârşit de an, guvernul socialist a trebuit să impună vinerea trecută măsuri de izolare generalizate, fără să ajungă totuşi să închidă şcolile, ca în primăvara anului trecut.

Dar, având în vedere rata de răspândire a virusului, tot mai mulţi epidemiologi solicită o înăsprire urgentă a măsurilor, începând chiar cu închiderea şcolilor.

Trebuie să ascultăm oamenii de ştiinţă. În şcoli se instalează un climat de frică”, a afirmat preşedintele Asociaţiei naţionale a directorilor de şcoli, Filinto Lima.

Premierul portughez Antonio Costa a explicat, marţi, în cadrul unei dezbateri în Parlament, că doreşte să menţină şcolile deschise pentru a limita „costul social enorm pe care l-ar presupune închiderea lor”, dar a recunoscut că acest lucru ar putea să de dovedească necesar.

Dacă varianta britanică devine dominantă în ţara noastră, atunci da, este probabil că vom închide şcolile”, a avertizat el, anunţând că o campanie de testare va fi lansată, miercuri, în şcoli.

Portugalia se pregătește de alegeri

Portugalia se pregăteşte să voteze, duminică, pentru a alege un posibil succesor al preşedintelui Marcelo Rebelo de Sousa, care urmăreşte să obţină un al doilea mandat.

Spania și Grecia insistă pentru introducerea unui certificat de vaccinare împotriva COVID la nivel european

Spania și Grecia, două state membre ale Uniunii Europene ale căror economii depind puternic de industria turismului, insistă pentru introducerea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 la nivel european, care să permită relaxarea condițiilor de călătorie.

Ministrul spaniol de Externe, Arancha Gonzalez, a afirmat că țara sa va insista în continuare pe lângă Uniunea Europeană, dar și pe lângă Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), pentru introducerea unui asemenea certificat care să ducă la revitalizarea sectorului turismului, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.

„Ne îndreptăm inevitabil spre un certificat de vaccinare. Va fi un element foarte important pentru garantarea reluării în siguranţă a mobilităţii”, a declarat Arancha Gonzalez la postul de radio RNE.

Oficialul a adăugat că emiterea unui astfel de document ar trebui coordonată la nivel european sau chiar la nivel mondial și a spus că un certificat de vaccinarea le-ar permite oamenilor să călătorească, așa cum se întâmplă cu testele de tip PCR.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult