Partidul lui Viktor Orban, acuzat că a folosit date confidențiale ale maghiarilor pentru câștigarea alegerilor. „Este o trădare a încrederii și un abuz de putere” Ungaria, avertizată de UE privind respectarea statului de drept

Partidul lui Viktor Orban, acuzat că a folosit date confidențiale ale maghiarilor pentru câștigarea alegerilor. Este o trădare a încrederii și un abuz de putere Ungaria, avertizată de UE privind respectarea statului de drept
Publicat: 02/12/2022, 12:45
Actualizat: 02/12/2022, 12:46

Scandal în Ungaria, după ce Fidesz – partidul de guvernământ al premierului ungar Viktor Orban –  a folosit datele cetățenilor care s-au înscris la campania de vaccinare anti-Covid pentru a trimite mesajele electorale înainte de alegerile din aprilie 2022, potrivit unui raport al Human Rights Watch. În plus, raportul amintește că țara a fost avertizată de mai multe ori de UE că trebuie să ia măsuri în ceea ce privește respectarea statului de drept.

Viktor Orban, cel mai longeviv prim-ministru din Europa

Reamintim că Viktor Orbán a câștigat un al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru în alegerile din 2022 din aprilie, însă observatorii internaționali au contestat corectitudinea alegerilor.

Cercetător în domeniul tehnologiei: „Guvernul ungar ar trebui să înceteze să mai exploateze datele personale pentru campanii politice”

Potrivit informațiilor prezentate de Politico, „nu doar datele de la campania de vaccinare au fost folosite pentru a ajuta Fidesz, ci și datele de la cererile de beneficii fiscale și de la înregistrările de membri ai asociațiilor.”

„Folosirea datelor personale ale oamenilor, colectate pentru ca aceștia să poată avea acces la serviciile publice, pentru a-i bombarda cu mesaje de campanie politică este o trădare a încrederii și un abuz de putere. Guvernul ungar ar trebui să înceteze să mai exploateze datele personale pentru campanii politice și să garanteze condiții egale pentru alegeri”, a declarat Deborah Brown, cercetător în domeniul tehnologiei la Human Rights Watch.

Potrivit informațiilor prezentate în raport, persoanele care și-au trimis datele personale pe un site web administrat de guvern pentru a se înregistra pentru vaccinul COVID-19 au primit mesaje politice menite să influențeze alegerile în sprijinul partidului de guvernământ.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul Zilei, Adevărul, Mișcarea de Rezistență, Alephciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase