Patriarhul Daniel intervine în scandalul preoților antivacciniști și le cere să se abțină de la opinii pe teme medicale: „Evitați exprimările publice, clericii nu sunt calificaţi”

Patriarhul Daniel intervine în scandalul preoților antivacciniști și le cere să se abțină de la opinii pe teme medicale: „Evitați exprimările publice, clericii nu sunt calificaţi”
Patriarhul Daniel / Sursa: MEDIAFAX FOTO - Cristian Radu Nema
Publicat: 24/10/2021, 14:42
Actualizat: 24/10/2021, 14:43

Biserica Ortodoxă va lua în discuţie declaraţiile considerate controversate ale unor preoți, după ce episcopii de la Constanța şi Giurgiu au declarat în faţa credincioşilor că serul nu este bun și i-a îndemnat să nu se vaccineze.

Astfel, pentru prima dată, Patriarhul Daniel intervine și reacţionează dur în acest scandal, strângând Sinodul Bisericii pentru a lua măsuri. Patriarhia le cere tuturor preoţilor să se abţină de la exprimarea opiniilor personale legate de subiecte medicale sau politice, informează observatornews.ro.

În acest sens, Patriarhul Daniel a trimis o scrisoare membrilor Sinodului, prin care le cere să se abţină de la declaraţii referitoare la imunizare.

„Unii ierarhi şi-au exprimat public puncte de vedere personale în mod unilateral fără nicio consultare cu mitropolitul lor sau cu Patriarhul României. Vă solicităm, Înalt Preasfinţia Voastră, să evitaţi exprimările publice referitoare la subiecte politice şi medicale pentru care clericii nu sunt calificaţi şi să aveţi o atitudine pastorală conformă cu prevederile canonice”, le-a transmis Patriarhia episcopilor.

Declarațiile care au dus la reacția Patriarhiei Române

  • „Nu vă grăbiţi să vă vaccinaţi! Lăsaţi-i pe ei să se vaccineze întâi, pe toţi parlamentarii, deputaţii şi senatorii şi după, de-o mai rămâne vreun vaccin din astea 120 de milioane luate de Cîţu, atunci să vă vaccinaţi că sunt expirate şi încearcă să le vândă în străinătate” – Ambrozie Meleacă, Episcop al Giurgiului. Mai mult acesta a sugerat că incendiile din spitale sunt „o făcătură”.
  • „Nu e asumat de nimeni şi sunt atâtea urmări negative. Legile europene nu ne obligă la vaccin – ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

În urma acestor declaraţii controversate, ÎPS Ambrozie, s-a ales cu dosar penal pentru răspândirea de informaţii false, iar Consiliul Național Audovizual (CNA) s-a autosesizat în cazul ÎPS Teodosie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase