Patronii complexului comercial ars în București au făcut ședință lângă ruinele clădirii. Ancheta procurorilor merge înainte/VIDEO

Publicat: 26/03/2022, 14:52

Florin Bulat, unul dintre afaceriștii care controlau complexul comercial Prosper a fost fotografiat în fața clădirii la o zi după ce aceasta a ars ca o torță, în timp ce încerca să afle de la angajați ce ar fi putut să declanșeze dezastrul. În timp ce administratorii societăților care funcționau în spații comerciale închiriate de la clanul Bulat încă își evaluează pagubele, anchetatorii descoperă noi nereguli legate de protecția construcției în caz de incendiu.

Zeci de oameni și-au văzut afacerile făcute scrum, după ce marți după-amiază complexul comercial din Calea 13 Septembrie a fost cuprins de flăcări. Incendiul nu a provocat victime omenești, însă pagubele materiale au fost uriașe, mai ales că reprezentanții societăților comerciale care funcționau în imobil au fugit doar cu hainele de pe ei.

A doua zi oamenii au revenit în fața clădirii, unde accesul nu era încă permis nici măcar pentru polițiștii care veniseră să facă cercetarea la fața locului.

Tot la fața locului a venit și Florin Bulat, unul dintre afaceriștii care controlau complexul comercial. Așa cum reiese și din imagini, acesta a organizat rapid o ședință pe trotuarul de vizavi, la care a convocat mai mulți angajați, printre care s-au regăsit și electricienii clădirii.

Îmbrăcat în trening și vădit afectat, acesta a gesticulat minute întregi, înconjurat de angajații care tocmai rămăseseră fără locurile de muncă.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, cu toate că nu s-a stabilit deocamdată cauza incendiului, martorii au relatat că ar fi auzit o bubuitură, iar focul ar fi pornit de undeva din partea superioară a imobilului, unde erau niște aparate de aer condiționat.

Clădirea nu avea autorizație ISU pentru că nu respecta întocmai normele de protecție în caz de incendiu, iar sursele citate au relatat că, în urma verifocărilor făcute după stingerea focului s-ar fi constatat că hidranții din clădire nu aveau apă și nici furtunuri.

Chiriașii au cerut intervenția polițiștilor

După ce polițiștii au primit undă verde din partea specialiștilor, care se temeau că edificiul s-ar putea prăbuși, au făcut cercetarea la fața locului și ar fi intrat cu o parte dintre administratorii magazinelor arse, pentru ca aceștia să poată face o evaluare a pagubelor suferite.

Cu acestă ocazie, proprietara unui magazin de bijuterii ar fi constatat că mai multe podoabe din aur i-ar fi dispărut din vitrină.

Până acum mai mulți chiriași au depus deja plângeri la Secția 18 Poliție și au menționat că se constituie părți civile.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 anunţă, miercuri, într-un comunicat de presă, că a fost deschis un dosar penal după incendiul de la complexul comercial Prosper din București, iar cercetarea vizează infracţiunea de distrugere. Anchetatorii trebuie să verifice dacă focul a fost pus sau e vorba de o defecțiune tehnică.

Anchetatorii încearcă să stabilească de ce a izbucnit incendiul. Pentru asta, procurorii și specialiștii ISU fac cercetare la fața locului și au izolat perimetrul. Parte a anchetei sunt și cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții, care trebuie să stabilească dacă e risc de prăbușire a clădirii; dacă acest risc există, clădirea va fi demolată.

Pentru lichidarea incendiului de la centrul comercial, care a fost distrus complet de flăcări, au intervenit marți peste 160 de pompieri cu 27 autospeciale. Focul a fost stins după aproximativ nouă ore, fără a fi înregistrate victime.

Centrul comercial din sectorul 5 care s-a făcut scrum marți nu avea autorizaţie pentru securitate la incendiu. Proprietarul a fost amendat de două ori din această cauză, în 2018 şi anul trecut.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Polițieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase