Pe mai multe drumuri din țară sunt impuse restricții de circulație din cauza caniculei. Care sunt zonele vizate și intervalul orar în care sunt aplicate

Pe mai multe drumuri din țară sunt impuse restricții de circulație din cauza caniculei. Care sunt zonele vizate și intervalul orar în care sunt aplicate
Sursa foto: Alexandra Pandrea - caracter ilustrativ
Publicat: 23/07/2022, 08:33
Actualizat: 23/07/2022, 12:21

Autoritățile au impus, sâmbătă, restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe mai multe drumuri naționale din zece județe afectate de codul portocaliu de caniculă, potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române.

În contextul avertizării meteorologice Cod Portocaliu, care vizează val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat, sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 20.00, vor fi instituite restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe întreaga rețea de drumuri naționale din județele Arad, Bihor, Caraș-Severin, Dolj, Mehedinți, Olt, Satu Mare, Sălaj, Teleorman și Timiș, anunță Centrul Infotrafic.

Fac excepție: transporturile de persoane, transporturile de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală, vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturi funerare, transporturi poştale, transporturi de echipamente de prim ajutor, transporturi de distribuţie de carburanţi, transporturi de mărfuri sub temperatura controlată, transporturi de tractări vehicule avariate, pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, transporturi apă îmbuteliată, transporturi produse provenite din exploatări agricole şi transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Potrivit Centrului Infotrafic, pe sectoarele de drumuri expres și autostrăzi, traficul se va desfășura în condiții normale.

Recomandările polițiștilor

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, sâmbătă este în vigoare o avertizare meteo cod portocaliu ce vizează val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat.

Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Centrul Infotrafic a transmis și o serie de recomandări pentru reducerea riscului rutier:

– Verificaţi presiunea pneurilor înainte de a porni la drum;

– Evitați pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului;

– Păstraţi o distanţă corespunzătoare în mers faţă de autovehiculul care circulă în faţă, pentru a opri la timp în cazul în care acesta frânează brusc;

– Nu conduceți sub influența alcoolului sau a stării de oboseală;

– Evitați să aveți alte preocupări în timpul condusului.

Informații în timp real despre restricțiile de trafic determinate de evenimente rutiere pot fi accesate de pe siteului oficial – www.politiaromana.ro – secțiunea INFOTRAFIC.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult