Percheziții DIICOT în Gorj și Hunedoara la cererea autorităților din SUA. Gruparea vizată e acuzată că intermedia asasinate la comandă

Percheziții DIICOT în Gorj și Hunedoara la cererea autorităților din SUA. Gruparea vizată e acuzată că intermedia asasinate la comandă
Publicat: 06/04/2022, 15:58

Procurorii DIICOT și ofițeri din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice au făcut miercuri mai multe percheziții în județele Gorj și Hunedoara pentru destructurarea unei grupări infracționale.

Este vorba despre o grupare care administra pagini de internet criptate unde erau plasate comenzi de asasinate, potrivit unui comunicat de presă.

În total, oameii legii au efectuat șapte percheziții.

Perchezițiile DIICOT, la solicitarea autorităților din SUA

Cele șapte percheziții au fost desfășurate în baza unei cereri de comisie rogatorie transmisă de către autoritățile din Statele Unite ale Americii, într-o cauză care privește cercetarea mai multor cetățeni români sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la infracțiunea de omor și spălarea banilor.

Potrivit autorităților americane, membrii grupării ar fi administrat pagini de internet pe care erau postate oferte pentru asasinate la comandă. Site-urile erau accesibile doar prin rețele speciale, fiind localizat pe așa-numitul „Dark Web”. Potrivit comunicatului, plata pentru aceste asasinate la comandă era acceptată doar în monedă electronică.

„Autoritățile din Statele Unite ale Americii au stabilit că acest grup este format din cinci sau mai multe persoane aflate pe teritoriul României, care a acționat în mod coordonat pentru administrarea site-urilor respective și în vederea spălării sumelor de bani obținute în urma comiterii infracțiunilor de instigare la omor”, se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit autorităților, prejudiciul produs în urma acestor activități se ridică la aproximativ 500.000 de euro.

Ce au găsit autoritățile în timpul perchezițiilor

În urma perchezițiilor efectuate miercuri, autoritățile au descoperit și ridicat calculatoare, telefoane, documente relevante pentru cauză, precum și suma de 30.000 de lei.

Cinci suspecți și patru martori au fost conduși la Poliție pentru audieri.

„La activitățile desfășurate au asistat și reprezentanți ai Homeland Security Investigations – United States of America și ai Ambasadei Statele Unite ale Americii la București – DIPLOMATIC SECURITY SERVICE. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale”, se mai arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase