Percheziții la Metrorex, chiar în timpul examenului pentru mecanicii de locomotivă. DNA scormonește în măruntaiele instituției după corupți și complicii lor (SURSE)

Percheziții la Metrorex, chiar în timpul examenului pentru mecanicii de locomotivă. DNA scormonește în măruntaiele instituției după corupți și complicii lor (SURSE)
Publicat: 26/11/2022, 16:52
Actualizat: 26/11/2022, 17:10

Polițiștii, împreună cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), au descins la Depoul Metrorex Pantelimon chiar în timpul susținerii unui examen pentru posturile de mecanici de locomotivă.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii anticorupție aveau ”în atenție” mai multe persoane bănuite că au primit mită pentru a-i ajuta pe unii dintre candidați să câștige concursul pentru aceste posturi. Dar acest scandal are ”rădăcini” adânci, iar Gândul prezintă informații detaliate.

”Este vorba despre un mare scandal în Metrorex, care s-a lăsat cu deschiderea unui dosar de urmărire penală. Direcția Națională Anticorupție (DNA) este cu ochii pe unele persoane care au primit mită pentru a facilita câștigarea de către unii candidați a concursului pentru posturi de mecanici de locomotivă”, au transmis sursele judiciare pentru Gândul.

De altfel, au mai declarat sursele judiciare, în toamna aceasta a fost deschis un dosar penal referitor la ”aranjamente” pentru ocuparea unor funcții la Metrorex, iar acum este vorba despre două extinderi de urmărire penală.

”Sunt două extinderi de urmărire penală într-un dosar deschis în toamna aceasta, cu privire la tot felul de aranjamente la angajări pe diverse funcții în Metrorex. DNA scormonește în măruntaiele instituției după corupți și complicii lor”, spun sursele Gândul.

”Luare de mită, dare de mită și cumpărare de influență”

Aceleași surse judiciare au mai transmis că, în această speță, este vorba despre ”săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și uz de fals, luare de mită și cumpărare de influență, dar și dare de mită”. 

Alături de mai multe persoane, Moț Florin – mecanic ajutor de locomotivă – ar fi pretins și ar fi primit bani pentru a influența persoane din Metrorex care în ale căror atribuții intra și organizarea concursului – noiembrie-decembrie 2022 – pentru ocuparea posturilor de mecanici de locomotivă, respectiv declararea unora dintre candidați ca ”promovați”.

”Moț Florin este mecanic ajutor LDH (locomotivă diesel hidraulică) și se pare a fost ascultat pe telefon când pretindea bani pentru examene de ajutor de mecanici și mecanici”, au precizat sursele judiciare pentru Gândul.

Proba scrisă a concursului a avut loc în perioada 23-25 noiembrie 2022, iar perchezițiile au vizat subiectele de examen și grilele cu răspunsuri ale candidaților.

”Mai multe denunțuri”

Gândul a prezentat, de altfel, în exclusivitate, informații din ancheta DNA care vizează angajările făcute de Metrorex pentru Magistrala 5 de metrou.

În data de 20 iunie 2022, DNA – Secția de combaterea infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție  – a transmis Metrorex o solicitare prin care punea în vedere conducerii companiei predarea, până pe 30 iunie, a unui număr imens de înscrisuri conform cu originalul și a unor date necesare anchetei declanșate, care are drept țintă toate angajările pe funcții de conducere și de execuție pentru Magistrala 5, inclusiv pentru cei care au plecat între timp din schema de personal și pentru cei care s-au pensionat.

Conform informațiilor obținute de Gândul, DNA a cerut de la Metrorex:

  • decizia/hotărârea Metrorex SA privind angajarea de personal pentru Magistrala 5 Metrou;
  • lista nominală a persoanelor angajate pentru Magistrala 5 Metrou (cu precizarea datelor de identificare: nume, prenume, CNP, funcția pentru care a fost angajată, situația actuală a persoanei – angajat, fost angajat, pensionar;
  • modalitatea în care s-au efectuat angajările la Metrorex SA pentru Magistrala 5 Metrou (concurs, interviu, selecție de dosare etc);
  • condițiile de angajare cerute de Metrorex pentru fiecare funcție, fișa postului pentru fiecare funcție scoasă la concurs, documentele solicitate persoanelor în vederea angajării;
  • anunțul public privind angajarea de personal pentru Magistrala 5 Metrou și al celui comunicat către AMOFM București;
  • numele persoanelor care au făcut parte din comisia de selecție sau de angajare a personalului pentru Magistrala 5 Metrou.

Sursele Gândul au transmis, la momentul respectiv, că în cazul dosarului deschis in rem pentru a se investiga angajările de la Magistrala 5 Metrou ar fi fost vorba despre mai multe denunțuri. (mai multe detalii AICI)

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro,citeste mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase