Peste 100 de tone de ajutoare umanitare pleacă spre Cernăuți. Ce transportă cele șase tiruri trimise de Crucea Roșie Română în Ucraina

Peste 100 de tone de ajutoare umanitare pleacă spre Cernăuți. Ce transportă cele șase tiruri trimise de Crucea Roșie Română în Ucraina
Sursa foto: Crucea Roșie Română
Publicat: 10/03/2022, 16:05

Crucea Roșie Română trimite, joi, al doilea convoi cu ajutoare umanitare la Cernăuți, în sprijinul persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina. Este vorba nu numai de mâncare, inclusiv pentru animalele de companie, ci și de produse de igienă și medicamente și aparatură care vor fi distribuite celor care au nevoie de sprijin pentru a trece de această tragedie.

Cel de-al doilea convoi – respectiv încă șase tiruri cu 130 de tone alimente de bază greu perisabile, produse de igienă personală, materiale sanitare, aparatură medicală, medicamente, materiale de cazarmament și produse de îngrijire bebeluși și copii, pleacă joi, de la depozitul Crucii Roșii Române din București, va staționa de vieneri în vama Siret și își va relua traseul spre Cernăuți, vineri, 11 martie.

În vama Siret convoiului umanitar i se va alătura încă un tir cu produse de strictă necesitate de la filiala de Cruce Roșie Satu Mare și un tir cu kituri de familie de la Crucea Roșie Chineză.

„Războiul din Ucraina afectează oamenii zilnic, la nivel personal, psihologic, emoțional, prin separarea de cei dragi, prin violență și sentimentul de insecuritate continuă. Misiunea Crucii Roșii Române este de a ajuta populația civilă care ajunge pe teritoriul României, dar și pe civilii  aflați în mare nevoie în Ucraina. Oamenii prinși în mijlocul acestor evenimente au nevoie să fie sprijiniți și protejați”, au transmis reprezentanții Crucii Roșii Române.

În Vama Siret a ajuns, marți, și președintele Crucii Roșii Române, Majestatea Sa Margareta. De asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute, directorul general al Crucii Roșii Române,  Ioan Silviu Lefter împreună cu vicepreședintele Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie și directorul general al Semilunii Roșii, Alper KÜÇÜK, au avut o întâlnire oficială cu guvernatorul regiunii Cernăuți, în cadrul căreia au fost analizate mai multe probleme legate de gestionarea actualei situații de la frontieră și a fluxului de ajutoare umanitare din Romania spre Cernăuți.

Cum s-au mobilizat voluntarii

În tirurile care pornesc joi din București sunt 53.000 de kilograme de alimente de bază și 8.540 kilograme de materiale sanitare, sunt și medicamente și aparate medicale, pături și termosuri, donate de companii.

De la debutul atacurilor asupra Ucrainei, pe lângă transporturi umanitare, Crucea Roșie Română a intervenit pentru a asigura puncte de informare și asistentă umanitară, permanente, în punctele de frontieră (Vama Siret, Vama Isaccea, Vama Petea, Vama Sighet, Vama Giurgiulești, Aeroportul internațional Iasi, Vama Sculeni, Vama Albița, Vama Rădăuți Prut , Vama Ștefănești, Vama Curtici, Gara de Nord – București, Aeroportul Internațional Otopeni), oferă sprijin centrelor de cazare pentru cetățenii ucraineni din fiecare localitate din țară și colectează donațiile în bunuri în toate cele 47 de filiale de Cruce Roșie din România. Organizația are 120 de angajați se bazează pe sprijinul a 532 de voluntari.

Crucea Roșie Română a anunțat și donațiile în bunuri colectate de cele 47 de filiale de Cruce Roșie din România, până în data de 6 martie, distribuite sau aflate în curs de distribuire către cetățenii ucraineni:

Tip produse

kg

buc

produse alimentare

19,104.10

31,637.88

produse de igiena

8,071.45

66,133.00

cazarmanent

1,471.23

3,666.48

produse pentru copii

1,371.78

12,004.80

apa

10,332.00

11,559.00

hrana pt animale

368.00

7,091.00

produse prim ajutor

2,000.00

7,809.00

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult