Peste 22.000 de candidați s-au înscris pentru a deveni angajați ai Agenției Spațiale Europene. Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a ajunge astronaut

Peste 22.000 de candidați s-au înscris pentru a deveni angajați ai Agenției Spațiale Europene. Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a ajunge astronaut
Publicat: 04/07/2021, 13:09
Actualizat: 04/07/2021, 13:09

Agenția Spațială Europeană (ESA) a scos la concurs câteva astfel de posturi, competiție în care s-au înscris peste 22.000 de candidați, un număr record de cereri pentru apelul său recent închis pentru noi astronauți – de aproape trei ori mai mulți solicitanți decât în ​​runda precedentă de recrutare a astronauților din 2008.

Concurența este una foarte mare: 22.589 de candidați din 25 de țări concurează practic pentru „4-6 locuri de astronauți de carieră”.

În prezent, Agenția Spațială Europeană are angajați șapte astronauți „cu carte de muncă”: doi italieni, doi germani, un danez, un francez și un britanic.

După verificarea CV-urilor, candidatii vor intra în faza 1 de testare pentru ocuparea funcției de astronaut, care va consta în teste psihologice, care presupun testare cognitivă, motrice, tehnică și de personalitate.

Specialiștii în resurse umane ale ESA analizează acum cererile, deoarece doar aproximativ 1.500 de candidați vor fi invitați la evaluarea psihologică, care formează al doilea pas al procesului de selecție în șase etape, care se va încheia la sfârșitul anului 2022 cu anunțul noii clase de astronauți europeni.

În faza a treia, abilitățile fizice și mentale ale candidaților sunt măsurate în raport cu standardele medicale internaționale pentru misiunile spațiale.

Cei care rămân în competiție după trecerea cu succes a tuturor testelor psihologice și medicale, vor intra în două runde de interviuri. În etapa finală, ei se pot aștepta chiar la un interviu cu directorul general ESA.

În cadrul testelor, candidații trebuie să știe să înoate, întrucât printre probe va fi și una de înot.

Alte cerințe obligatorii pentru candidați: să aibă permis de conducere, vedere perfectă (20/20, inclusiv cu corecții, deși în acest caz candidații vor putea fi supuși la teste suplimentare). De asemenea, candidații trebuie să știe limba engleză. În privința limbei ruse (limbă „obligatorie” pe Stația Spațială), cunoașterea ei reprezintă un avantaj, dar oricum, odată admiși, candidații vor învăța rusa de la zero, odată cu începerea pregătirii de bază.

Șansele candidațiilor din România

„Numărul de locuri de mic. Vreo 10. Se face un corp de back-up destul de mare, de 40-50, probabil că vor fi 1-2 români selectați”, a declarat, pentru digi24.ro, Marius-Ioan Piso, președintele și directorul Agenției Spațiale Române (ROSA).

„Dar e cvasisigur că selecția se face tot pe baza procentajelor pe care le are fiecare stat la Agenția Spațială Europeană. Noi (România) avem 1,15%. Procentajele au proporționalitate cu venitul național. Sunt țările mari și tot ele vor conta”, a spus șeful ROSA.

Astronauții cu dizabilități

ESA recrutează, de asemenea, un astronaut cu dizabilități fizice pentru a demonstra că astfel de oameni pot participa pe deplin la misiunile spațiale. Printre solicitanți se numără 257 de candidați cu dizabilități, inclusiv 16 femei, au declarat oficialii ESA în briefing.

În plus, reprezentanții ESA au declarat miercuri (23 iunie) într-un briefing de presă că s-au aplicat un număr record de femei: 5.419 față de 1.287 în 2008.

Candidații din toate cele 22 de state membre ale ESA au depus candidatura și, potrivit lui David Parker, directorul explorării umane și robotice al ESA, tuturor li se va oferi șanse egale indiferent de cât contribuie țara lor de origine la bugetul ESA.

Cel mai mare număr de solicitanți a venit din Franța, al cărei național Thomas Pesquet se află în prezent la Stația Spațială Internațională, urmat de Germania, Marea Britanie, Italia și Spania. Recruții se vor alătura grupului actual de astronauți ESA, care include, pe lângă Pesquet, italienii Samantha Cristoforetti și Luca Parmitano, germanii Alexander Gerst și Matthias Maurer, danezul Andreas Mogensen și britanicul Timothy Peake. Noii astronauți vor zbura mai întâi către Stația Spațială Internațională, dar în viitor ar putea câștiga un loc într-una din misiunile lunare planificate cu NASA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA