Peste 5 miliarde de oameni ar muri în cazul unui război nuclear între Rusia și SUA, arată un studiu al cercetătorilor din New Jersey

Peste 5 miliarde de oameni ar muri în cazul unui război nuclear între Rusia și SUA, arată un studiu al cercetătorilor din New Jersey
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 16/08/2022, 22:55

Peste 5 miliarde de oameni ar muri în timpul unui război nuclear între Rusia și SUA, arată concluziile unui studiu făcut de cercetătorii climatologi de la Universitatea Rutgers din New Jersey.

Peste 75% din planetă ar muri de foame în doi ani, în cazul unui război nuclear pe scară largă între SUA și Rusia, potrivit unui studiu global realizat de cercetătorii climatologi și publicat pe pagina web a Universității Rutgers.

Cercetătorii au calculat răspândirea prafului care ar bloca soarele și ar apărea ca rezultat al războiului în șase scenarii – cinci războaie mici între India și Pakistan și un război major între SUA și Rusia.

„Munca noastră arată în mod clar că este timpul ca aceste nouă țări să asculte știința și restul lumii și să semneze acest tratat”, spun cercetătorii.

În cel mai rău scenariu de război – un conflict nuclear pe scară largă între Statele Unite și Federația Rusă – producția medie globală ar scădea cu aproximativ 90%, la trei până la patru ani după ostilități, spun cercetătorii.

Scăderile recoltelor vor fi cele mai severe în țările cu latitudini medii și înalte, inclusiv în cazul marilor exportatori precum Rusia și SUA, ceea ce ar putea duce la restricții ale exporturilor și ar putea cauza perturbări majore în țările dependente de importuri din Africa și Orientul Mijlociu, se arată în studiu. Potrivit oamenilor de știință, în timpul unui război major, peste 75% din planetă va muri de foame în doi ani.

Singura soluție pe termen lung în acest caz este Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare, care a fost ratificat până acum de 66 de țări, dar nici una dintre cele nouă puteri nucleare.