Peste o mie de tone de deșeuri transportate ilegal au fost oprite la Cernavodă

Publicat: 04/08/2021, 11:53
Actualizat: 04/08/2021, 12:15

Peste o mie de tone de deșeuri transportate ilegal din Serbia au fost descoperite la Cernavodă. Deșeurile, printre care și componente din vehicule scoase din uz, care conțin uleiuri, emulsii și alte substanțe periculoase, erau aduse din Serbia.

Peste 1.050 de tone de deşeuri din fier, care nu respectau prevederile legale, urmau să fie importate în România.

Marți, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța și reprezentanți ai Căpităniei Cernavodă au procedat la efectuarea controlului de frontieră, pe sensul de intrare în țară, a unui convoi format dintr-un împingător cu şase barje, sosit în portul Cernavodă, din direcția Serbia. Convoiul era format din cinci barje încărcate cu cereale şi una cu 1054,6 tone deşeuri din fier, conform documentelor.

O parte din deșeuri conțin substanțe periculoase

Printre deșeurile din fier se aflau şi alte tipuri de deșeuri decât cele declarate, fiind depozitate şi deșeuri a căror proveniență nu poate fi stabilită, unele chiar periculoase – componente din vehicule scoase din uz, care conțin uleiuri, emulsii și alte substanțe periculoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE-uri), deșeuri de ambalaje din plastic, lemn, carton, materiale textile și rafie, vopsea, ebonita, anvelope din cauciuc, etc.

Astfel, s-a stabilit faptul că transferul de deșeuri nu indeplineşte condiţiile legale, iar comisarii Gărzii de Mediu au luat măsura interzicerii efectuării tranzitului pe teritoriul României a deșeurilor și returnarea acestora în țara de origine.

S-a întocmit lucrare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea măsurilor în desfășurarea activității de colectare/tratare/transport deșeuri și folosirea de acte nereale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase