Peste un milion de carduri sociale, distribuite până miercuri. Marcel Boloș: „Emitenţii şi Poşta lucrează inclusiv în weekend pentru a urgenta procedura”

Peste un milion de carduri sociale, distribuite până miercuri. Marcel Boloș: „Emitenţii şi Poşta lucrează inclusiv în weekend pentru a urgenta procedura”
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 06/07/2022, 21:40
Actualizat: 06/07/2022, 22:10

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că, până miercuri, au fost emise un milion de carduri pe care se încarcă ajutorul de 250 de lei pentru alimente şi mese calde.

MIPE poartă în prezent negocieri cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a oferi acest sprijin până în 2027.

„Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme”, potrivit comunicatului transmis de reprezentanții instituției.

Deşi ajutorul pentru alimente trebuia să vină de la 1 iunie, abia acum s-a ajuns la distribuirea a jumătate din cardurile de care ar fi trebuit să beneficieze românii defavorizaţi.

MIPE a început la 10 iunie distribuirea primelor carduri pe care sunt încărcate ajutoarele sociale în valoare de 250 de lei, acordate o dată la două luni, până la finalul anului, prin programul „Sprijin pentru România”.

Reprezentanţii ministerului îşi justifică întârzierea din sunt cauza crizei globale de cipuri.

„Vreau să ştiţi că, deşi penuria mondială de cipuri, precum şi diverse probleme întâmpinate la nivel logistic în procesul de distribuire au creat dificultăţi, mobilizarea este exemplară. Emitenţii şi Poşta lucrează inclusiv în weekend pentru a urgenta procedura, astfel încât cardurile să ajungă la oameni cât mai repede. Cert este că niciun beneficiar nu va rămâne fără sprijin, acest lucru este garantat. Acum este cea mai grea etapă, până se distribuie toate cele 2,5 milioane de carduri, pentru următoarele tranşe totul va fi mult mai cursiv”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Informații utile pentru beneficiarii de carduri sociale

Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producţia cardurilor de către unităţile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor şi inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea şi distribuirea la nivel naţional de către Poşta Română şi 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor. Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), iar împlicuirea şi livrarea cardurilor se realizează de către angajaţii Poştei Române.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card şi pentru alte informaţii beneficiarii sunt rugaţi să apeleze Serviciul Clienţi al emitentului. Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:
Edenred: 021 301 33 03 Sodexo: 021 204 46 64 UP România: 0374 66 22 73

Încărcarea săptămânală a cardurilor se face conform următoarei proceduri:

  • Luni – Poşta confirmă numărul de carduri distribuit în săptămâna precedentă;
  • Marţi – Emitenţii trimit facturile pentru numărul de beneficiari pentru care urmează să se încarce ajutorul;
  • Miercuri – Are loc transferul de sume între conturile de trezorerie;
    Joi şi Vineri – Se efectuează încărcarea către fiecare beneficiar;

Prin urmare, pentru tranşa I, încărcarea cu ajutorul de 250 de lei se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul primirii cardurilor. Ulterior, procedura de virare se simplifică, astfel că toţi cei peste 2,5 milioane de beneficiari vor primi ajutorul în decurs de 3-5 zile.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.