11:25
Petre Roman a părăsit sediul Parchetului Militar
Petre Roman a părăsit sediul Parchetului Militar după ce a fost audiat în dosarul Mineriadei din 1990. Fostul premier din acea perioadă nu a oferit declarații la plecare.
În ceea ce îl privește pe Gelu Voican Voiculescu, audierea acestuia va fi reprogramată.
Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu urmează să fie audiați, în această dimineață, la Parchetul Militar, în dosarul mineriadei din 1990. Patru persoane au fost ucise, două au fost violate, iar peste 1.300 de persoane au suferit vătămări fizice și/sau psihice în zilele care au „umbrit” democrația aflată în fază incipientă în România, după Revoluția din 1989.
La intrarea în sediul Parchetului Militar, Petre Roman a declarat că acuzațiile la adresa sa sunt o „nedreptate” și că în evenimentele din iunie 1990 au fost implicați „oamenii fostei Securități”.
- Până la ora publicării acestui articol, Gelu Voican Voiculescu – fost vicepremier în perioada decembrie 1989-iunie 1990 – nu sosise, încă, la sediul Parchetului Militar.
- Ion Iliescu, acuzat de infracțiuni contra umanității, va fi audiat la domiciliu.
Petre Roman – fost premier al României în acea perioadă – a mai spus că nu ar fi avut niciun „interes” să organizeze un „complot” împotriva oamenilor care protestau în Piața Universității.
„Această învinuire este profund nedreaptă. Ce interes aș fi avut eu, mai mult decât atât, cum aș fi putut eu – profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, unde au fost 39 de tineri, camarazi de-ai mei, uciși de gloanțele trase la ordinul lui Ceaușescu -, ce interes aveam să organizez un complot, o represiune împotriva unor oameni? Constatarea evidentă este că de 2 luni blocau traficul în Piața Universității. Eu eram cel venit de pe baricadele libertății și democrației. Nu există niciun asemenea plan în care eu să fi fost prezent”, a spus Petre Roman la intrarea în sediul Parchetului Militar.
Roman: „Nu există nicio dovadă că aş fi fost eu angajat în aducerea minerilor”
„Eram după alegerile libere, câştigasem alegerile cu 67%. Anunţasem programul de reformă pentru a crea în România o democraţie liberală cu o economie de piaţă”, a mai amintit Petre Roman în fața Parchetului Militar, înainte de a intra la audieri.
„Eram deja angajat pe drumul ăsta şi, mai mult decât atâta, ca dovadă evidentă că aşa stau lucrurile este că la două săptămâni, nu mai mult, la două săptămâni după aceste evenimente, am fost votat în Parlamentul României pentru funcţia de prim-ministru fără vreun vot împotrivă. Erau în Parlamentul României toate partidele istorice. Nu a fost niciun vot împotriva mea şi asta la două săptămâni. Asta-i dovadă mai mult decât evidentă că eu reprezentam în acel moment speranţa reală a reformei”, a declarat Petre Roman.
Totodată, Petre Roman a afirmat că nu există nicio dovadă care să îl „lege” de aducerea minerilor în Capitală.
”Nu există nicio dovadă că aş fi fost eu angajat în aducerea minerilor şi s-a întâmplat ceea ce ştiţi foarte bine şi am declarat în 16 iunie. Am făcut o conferinţă de presă şi am spus: «Ceea s-a întâmplat acolo a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securităţi». Atunci am spus, pe 16 iunie, chestia asta m-a costat, pentru că – după puciul de la Moscova – guvernul Roman a dat cea mai categorică poziţie împotriva puciului şi, la scurt timp după aceea, au mai adus 10.000 de mineri şi, printr-o lovitură de stat, ce au făcut? Au dat jos guvernul Roman. Eu pot să vă spun că n-am avut niciun fel de legătură cu această învinuire, că este profund nedreaptă”, a mai afirmat Petre Roman în faţa Parchetului General.
Ion Iliescu, audiat la domiciliu
Potrivit surselor judiciare, Ion Iliescu va fi și el audiat în dosarul Mineriadei, dar la domiciliu.
Procurorii vor reface ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.
În luna iunie a anului 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu.
În luna decembrie a anului 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis retrimiterea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.
Politică de represiune împotriva populației civile din Capitală
Petre Roman este urmărit penal în dosarul Mineriadei alături de alte personalități precum Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma și generalii Vasile Dobrinoiu și Petre Petre.
- Procurorii susțin că în luna iunie 1990, persoane cu funcții de decizie în statul român, printre care Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din Capitală.
- În urma acestei represiuni, patru persoane au fost ucise, două au fost violate, iar peste 1.300 de persoane au suferit vătămări fizice și/sau psihice.
De asemenea, peste 1.200 de persoane au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate.
”În luna iunie 1990, persoane cu funcţie de decizie în statul român la acel moment, printre care Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, ajutaţi de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau – printre care Măgureanu Virgil – directorul SRI, Sârbu Adrian – consilierul prim-ministrului, au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, 2 persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane”, s-a menționat în rechizitoriul întocmit de procurori.
Pentru ce infracțiuni este cercetat Petre Roman
Petre Roman, care a ocupat funcția de prim-ministru între 26 decembrie 1989 și 26 septembrie 1991, este cercetat pentru infracțiuni contra umanității conform articolului 439 din Codul penal.
Infracțiunile includ uciderea a patru persoane, violarea a cel puțin două persoane, vătămarea integrității fizice și/sau psihice a peste 1.300 de persoane și lipsirea nelegală de libertate a peste 1.200 de persoane.
Aceste acuzații fac obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare.
Citește și:
DOSARUL „MINERIADA”. Miron Cozma, la Parchetul General!/„Nu a existat mineriadă?! Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti! Voi, cu Iliescu”
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare.
Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ...
vezi toate
articolele