Plafonarea tarifelor RCA pentru 6 luni: Prima de referinţă pentru persoanele fizice poate ajunge până la 3.551 lei

Plafonarea tarifelor RCA pentru 6 luni: Prima de referinţă pentru persoanele fizice poate ajunge până la 3.551 lei
Publicat: 21/02/2022, 14:21
Actualizat: 21/02/2022, 14:36

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, luni, tarifele de referință pentru asigurările RCA, prima de referinţă începând de la 780 lei și ajungând la 3.551 lei. În baza acestor tarife, prețurile asigurărilor auto ar urma să fie plafonate pentru șase luni. 

Conform informaţiilor publicate în raportul ASF, în cazul deținătorilor de mașini care au mai puțin de 30 de ani, prima brută de risc începe de la 1.283 lei, când vorbim de o capacitate cilindrică a maşinii mai mică sau egală cu 1.200 cmc. Suma poate ajunge la 3.551 lei dacă autoturismul are o  capacitatea cilindrică de 2.500 cmc sau mai mare.

Sursa: ASF

În cazul mașinilor cumpărate pe firmă, tarifele de referință variază între 1.383 de lei și 1.483 de lei, în funcție de capacitatea cilindrică a autoturismului.

Sursa: ASF

Cât vor plăti transportatorii

Sursa: ASF

Ministerul Finanțelor și ASF au lansat în consultare publică un proiect de HG privind plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de 6 luni

Ministerul Finanțelor, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, a publicat lista cu noile tarife plafonate ale asigurării de răspundere auto civilă obligatorie (RCA), într-un proiect de hotărâre de guvern care se va aplica, odată adoptat de Executiv, pentru o perioadă de șase luni.

Potrivit documentului guvernamental aflat în transparență decizională, măsura a venit după explozia prețurilor, declanșată de ieșirea de pe piață a liderului City Insurance, în ultima parte a anului trecut, care avea aproximativ 3 milioane de clienți.

Limitarea temporară, pentru șase luni, a tarifelor de primă de asigurare RCA practicate de asigurători este necesară pentru stabilitatea pieței și pentru diminuarea efectelor scumpirii polițelor RCA, ca urmare a recentei ieșiri de pe piață a celui mai mare asigurător în domeniu, a transmis Ministerul Finanțelor, vineri, când a publicat în transparență decizională, proiectul de hotărâre de guvern în acest sens, elaborat în colaborare cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF).

„Pentru protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României și cu alte autorități ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative”, a transmis Nicu Marcu, președintele ASF, pe 18 februarie, într-o declarație de presă.

Falimentul City Insurance a fost admis, oficial, în 9 februarie miercuri, de Tribunalul București, după ce decizia ASF privind retragerea autorizației de funcționare a City Insurance a fost publicată, în 27 septembrie, în Monitorul Oficial.

Argumentele autorităților

„Așa cum am promis, soluțiile care protejează populația și companiile sunt principala noastră preocupare! Având în vedere situația dificilă cu care se confruntă milioane de persoane fizice și juridice, din cauza creșterii foarte ridicate a prețurilor la polițele de răspundere civilă auto, am decis, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară și în urma dialogului cu transportatorii și Consiliul Concurenței, promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni, potrivit art.4 alin.3 din Legea Concurenței nr.21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Am convingerea că va fi adoptat în regim de urgență de către Guvern, astfel încât efectele să se reflecte rapid în piața de asigurări RCA și să conducă la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguraților”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, conform comunicatului instituției.

Prin proiect se propune o diferențiere de calcul al tarifelor pentru persoanele fizice și cele juridice, măsura fiind propusă ținând cont atât de diferența de putere de cumpărare între cele două categorii, cât și de factorul de risc al fiecăreia.

Conform documentului citat, pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal este justificată prin plafonarea la nivelul tarifului de referință publicat de către ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA, prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referință publicat de ASF înmulțit cu factorul N. În această situație, asigurații nu vor mai fi nevoiți să apeleze la acest mecanism și își vor putea alege asigurătorul RCA fără întârziere.

Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, potrivit responsabililor, s98,5% dintre asigurați se află în clase de bonus și restul în clase de malus.

„Această soluție temporară vine în sprijinul tuturor categoriilor de asigurați, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pieței de asigurări și poate contribui la o mai bună funcționare a acesteia până la momentul la care portofoliul de asigurați ai Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA este preluat de alți asigurători din domeniu”, a transmis Ministerul Finanțelor.

Depășirea tarifelor reprezintă o contravenție

În nota de fundamentare a Hotărârii Guvernului privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie se arată că, după ieeşirea de pe piața asigurărilor RCA a asigurătorului cu cea mai mare cotă, asigurător în portofoliul căruia se aflau cea mai mare parte a asiguraților, a fost generată o evoluţie ascendentă accelerată a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA carea condus la încadrarea unui număr ridicat de asigurați RCA în categoria asiguratului cu risc ridicat.

„Prima medie anualizată (prime brute subscrise/unități anuale de expunere), la nivelul pieței fără a include Societatea de Asigurare –Reasigurare City Insurance SA, a înregistrat o creștere în anul 2021. Dacă în primul semestru din 2021 prima medie anualizată a fost de 578 de lei, în trimestrul 3, după retragerea autorizației Societății de Asigurare –Reasigurare City Insurance SA a fost de 725 de lei, aceasta a ajuns în trimestrul 4 să fie de 1.050 de lei”, se arată în expunerea de motive.

În document se menționează majorarea tarifelor RCA, practicarea unor tarife comparabile atât la încheierea contractelor RCA anuale cât și la încheierea celor subanuale și suprapunerea acestor practici cu politica majorității asigurătorilor de a nu oferi plata în rate la comercializarea contractelor RCA se suprapune unei creșteri ample a prețurilor la energie și materii prime înregistrate la nivelul economiei naționale, ce se reflectă în costurile bunurilor de larg consum și a serviciilor care generează în final dificultăți financiare atât populației cât și agenților economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA pentru vehiculele aflate în proprietate.

Inițiatorii proiectului argumentează că soluția la dispoziție pentru a obține un preț mai mic este de durată, iar solicitările sunt foarte numeroase. Astfel, încheierea asigurării RCA pe baza mecanismului asiguratului cu risc ridicat se realizează la momentul de față pe baza unui proces amplu care presupune parcurgerea mai multor etape. Conform informațiilor comunicate de către BAAR pe site-ul propriu, soluționarea cazurilor prin alocarea către un asigurător RCA și încheierea contractului de asigurare durează maximum 20 de zile de la înaintarea cererii. Din informațiile comunicate de BAAR, de la momentul retragerii autorizației Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. au fost primite și soluționate de către BAAR un număr de aproximativ 25.000 de solicitări de alocare a unui asigurător RCA prin mecanismul asiguratului cu risc ridicat.

Dacă nu se liminează creșterile, se poate ajunge la nerespectarea obligației legale de a achiziționa o asigurare RCA și a menține valabilitatea acesteia pe toată perioada înmatriculării/înregistrării vehiculului, ceea ce duce la o serie de consecințe negative și pentru siguranța în trafic, dar și din punctul de vedere al respectării obligațiilor asumate de România, conform documentului Finanțelor:

– Imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supuși ceilalți participanți la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate ies în trafic;

– Scăderea gradului de cuprindere în asigurare a parcului național auto, cu încălcarea obligațiilor ce îi revin României din aplicarea legislației europene;

– Creșterea riscului la care sunt supuși participanții la trafic atunci când sunt produse accidente de vehicule în care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci când, ca urmare a acidentului, rezultă vătămări corporale grave sau deces;

– Creșterea nevoii de finanțare a Fondului național de protecție ca urmare a obligației acestuia de a acoperi prejudiciile produse terțelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate;

– Obligația vinovaților de producerea accidentelor de a acoperii din resurse proprii prejudiciile plătite din disponibilul Fondului național de protecție;

– Blocarea activității agenților economici, atunci când este necesară achiziționarea unei asigurări RCA iar acest lucru se realizează după parcurgerea tuturor etapelor mecanismului aferent asiguratul cu risc ridicat.

Soluția de poate aplica, potrivit legii, doar pentru șase luni, iar depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă prevăzut în anexă de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie, care este constată de către persoanele cu atribuții privind supravegherea și controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancțiunilor contravenționale se realizează de Consiliul ASF.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine