Planurile Rusiei, schimbate în ultimul moment. Potrivit unor documente FSB, Putin plănuia să atace Japonia cu mult timp înainte să invadeze Ucraina

Planurile Rusiei, schimbate în ultimul moment. Potrivit unor documente FSB, Putin plănuia să atace Japonia cu mult timp înainte să invadeze Ucraina
Sursă Foto - Facebook
Publicat: 27/11/2022, 17:56

Rusia ar fi avut în plan să atace Japonia, în vara anului 2021, cu multe luni înainte să invadeze Ucraina, potrivit unor documente secrete ale FSB. Între timp, planurile s-au schimbat, iar strategia s-a schimbat și Japonia a fost înlocuită de Ucraina în planurile ofensive ale Federației Ruse.

Se pare că în august 2021 Rusia se pregătea intens de un război împotriva Japoniei mobilizând echipamente specializate în război electronic către extremul orient. De asemenea, propaganda rusă s-a activat și a început să acuze Japonia de simpatii naziste.

O scrisoare scrisă de sursa citată de  NewsWeek și publicată de Osechkin, a fost analizată de Christo Grozev, expert în FSB. El a spus că a arătat scrisoarea, adresată către „ două persoane de contact actuale (actuale sau foști) din FSB” a fost „fără îndoială că a fost scrisă de un coleg”, scrie newsweek.com.

În august 2021, Rusia „se pregătea destul de serios pentru un conflict militar localizat cu Japonia”, a spus agentul într-un e-mail către Osechkin în martie.

Agentul FSB a sugerat că Rusia a ales, în schimb, să invadeze Ucraina luni mai târziu.

„Perspectiva că țările vor intra în stadiul de confruntare acută și chiar război a fost mare. De ce a fost aleasă Ucraina pentru război în cele din urmă [scenariul nu a fost schimbat prea mult] este un fapt pe care alte persoane îl pot explica”, a scris el.

Denunțătorul a detaliat mișcările elicopterelor de război electronic care vizează Japonia, în timp ce mașina de propagandă a Rusiei a fost de asemenea declanșată, cu un accent uriaș de a eticheta japonezii drept „naziști” și „fasciști”.

Un tratat de pace care încheie oficial al Doilea Război Mondial nu a fost niciodată semnat de Rusia și Japonia, în mare parte din cauza disputelor asupra unui grup de insule revendicate de Japonia, dar ocupate de Rusia.

Tensiunile dintre cele două țări datează de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci, Rusia și Japonia nu au semnat un tratat de pace pentru insulele Kurile, anexate de sovietici, dar nu au fost abandonate niciodată de Japonia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase