Podul din Rotterdam, construit în 1878 a fost demontat pentru a lăsa să treacă iahtul lui Jeff Bezos

Podul din Rotterdam, construit în 1878 a fost demontat pentru a lăsa să treacă iahtul lui Jeff Bezos
Podul din Rotterdam, construit în 1878 a fost demontat pentru a lăsa să treacă iahtul lui Jeff Bezos/FOTO: nltimes.nl
Publicat: 02/02/2022, 19:28

Rotterdam își va demonta parțial emblematicul pod Koningshaven, cunoscut mai bine sub numele de „De Hef” printre localnici, pentru ca iahtul lui Jeff Bezos să poată trece prin el, relatează NL Times.

Societatea Istorică din Rotterdam a fost deranjată de această decizie și a subliniat că municipalitatea a promis că nu va mai demonta niciodată podul după ce restaurarea acestuia s-a încheiat în 2017.

Fostul director executiv al Amazon și cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos a comandat companiei Oceano din Alblasserdam să-i construiască un iaht de agrement gigantic. Vasul cu trei catarge va fi atât de mare încât nu va putea trece pe sub De Heff, în ciuda faptului că podul are o distanță liberă de 40 de metri. Prin urmare, constructorul naval s-a adresat municipalității din Rotterdam și a cerut ca podul să fie demontat temporar. Oceano și Bezos vor rambursa costurile.

Municipalitatea pare dispusă să dea curs acestei cereri, spre supărarea lui Ton Wesselink de la Societatea Istorică din Rotterdam. „Ocuparea forței de muncă este importantă, dar există limite la ceea ce puteți și aveți voie să faceți cu patrimoniul nostru”, i-a spus acesta lui Rijnmond.

Marcel Walravens, punctul de contact din cadrul municipalității în ceea ce privește problemele legate de De Hef, a declarat pentru postul de televiziune că orașul a acceptat cererea constructorului naval din motive pur pragmatice. „Aceasta se referă în principal la trecerea unei nave cu catarge înalte prin De Hef. La podul Koningenne, putem apăsa un buton, iar acesta se deschide. Acest lucru nu este posibil aici, deoarece De Hef are o înălțime maximă. Singura alternativă este să scoatem partea din mijloc”, a spus el. Potrivit acestuia, nu este practic să finalizăm parțial nava, să o mutăm prin De Hef și apoi să o terminăm în altă parte.

Podul din Rotterdam datează din anul 1878

Municipalitatea a luat în considerare și interesul economic al regiunii atunci când a acordat cererea, a declarat Walravens. „Din punct de vedere economic și al menținerii locurilor de muncă, municipalitatea consideră că acesta este un proiect foarte important”, a spus el. „În plus, Rotterdam a fost declarată și capitala maritimă a Europei. Construcțiile navale și activitatea din acest sector reprezintă, prin urmare, un pilon important al municipalității”, a explicat Walravens pentru Rijnmond.

De Hef datează din 1878. A fost grav avariată în timpul bombardamentului din 1940 și, ulterior, a fost una dintre primele clădiri din oraș care a fost restaurată. În 1993, podul și-a pierdut funcția de traversare a râului pentru traficul feroviar între Breda și Rotterdam, din cauza sosirii tunelului Willemspoort. Orașul a renunțat rapid la un plan de demolare a podului din cauza rezistenței acerbe a locuitorilor orașului. De atunci, podul a devenit un monument național.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase