„Podul lui Putin” s-a dărâmat. De ce explozia de la Kerci îl va atinge îndeaproape pe președintele rus. Serviciile de Informații britanice: „Un impact asupra capacității tensionate a Rusiei de a-și susține forțele” (VIDEO)

Podul lui Putin s-a dărâmat. De ce explozia de la Kerci îl va atinge îndeaproape pe președintele rus. Serviciile de Informații britanice: Un impact asupra capacității tensionate a Rusiei de a-și susține forțele” (VIDEO)
Publicat: 09/10/2022, 11:40
Actualizat: 09/10/2022, 12:45

Explozia podului de Kerci, sponsorizat și inaugurat chiar de Vladimir Putin – antreprenorul construcției fiindu-i președintelui rus prieten din copilărie – îndepărtează  și mai mult o posibilă negociere de pace între Rusia și Ucraina. Mai mult, pagubele provocate de explozia de sâmbătă la podul de la Kerci, în Crimeea, ar putea avea un impact „semnificativ” asupra „capacității deja tensionate a Rusiei de a-și susține forțele” în sudul Ucrainei, potrivit unei informări a Serviciilor de Informații britanice.

Podul Kerci – peste strâmtoarea dintre Marea Neagră și Marea Azov și care leagă Crimeea de Rusia – a fost redeschis, cu multe restricții însă, pentru traficul rutier. Vagoanele de tren afectate de incendiul provocat de explozie nu au fost însă mișcate de pe șine.

Putin a sponsorizat și a inaugurat personal podul

Potrivit The Guardian, ministerul britanic al Apărării a declarat că explozia „probabil îl va atinge îndeaproape pe președintele Putin”, din motive care includ faptul că a avut loc la câteva ore după cea de-a 70-a aniversare a sa, dar și pentru că el, personal, a sponsorizat și a inaugurat podul, iar antreprenorul construcției acestuia a fost un prieten din copilărie.

Mai mult, ministerul a declarat că linia feroviară a podului a jucat un rol cheie în deplasarea vehiculelor militare grele către frontul de sud în timpul invaziei rusești din Ucraina. Amploarea daunelor aduse trecerii de cale ferată este incertă, a precizat ministerul, dar orice perturbare gravă a capacității sale ar fi „foarte probabil” să afecteze în mod semnificativ forțele rusești din sudul Ucrainei, potrivit g4media.

Decretul semnat de Putin după explozia de la Kerci

Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret prin care ordonă FSB-ului, serviciul de informații al țării, să se ocupe de securizarea podului din Crimeea – care în cursul dimineții a fost avariat de o explozie suspectă -, dar și a cablurilor electrice și a gazoductului ce alimentează peninsula ucraineană pe care a anexat-o ilegal în 2014.

„Vladimir Putin a semnat un decret pentru modernizarea măsurilor de protecție la traversarea Strâmtorii Kerci, dar și a liniei care transportă energie electrică între Federația Rusă și peninsula Crimeea, precum și a gazoductului dintre Krasnodar Krai și Crimeea”, informează un comunicat al Kremlinului.

Presa și propaganda rusă precizau, în urmă cu trei luni, că podul Kerci, care face legătura între Crimeea și Rusia și care a fost aruncat în aer sâmbătă dimineața, este „protejat atât împotriva oricăror atacuril aeriene, terestre, maritime și subacvatice”, potrivit informațiilor Digi 24. Mai mult, distrugerea sa, chiar și parțială, va afecta serios logistica armatei ruse care și așa se confruntă cu mari probleme de aprovizionare a trupelor din Ucraina, informează Reuters.

Podul Kerci, vital pentru forțele ruse

Reamintim că sâmbătă dimineață o explozie puternică a zguduit podul Kerci – Podul lui Vladimir Putin cum mai este numit, construit pe repede-nainte după anexarea Crimeei în 2014. Imaginile de pe camerele de supraveghere au surprins momentul exploziei de pe Podul Kerci, iar serviciile rusești au vorbit despre un camion-capcană care ar fi fost detonat, deși unele elemente ridică semne de întrebare față de ipotezele rușilor.

Cel puțin trei secțiuni ale podului s-au prăbușit în apă, însă doar pe una dintre cele două căi rutiere. Pe podul feroviar un tren cu vagoane-cisternă care trecea pe acolo în momentul deflagrației a luat foc și a rămas blocat pe șine. Pe partea feroviară încă nu e clar cât de mari sunt pagubele, iar circulația trenurilor nu a fost deblocată momentan.

Șeful institutului ucrainean pentru Studii Strategice, Mikola Bielieskov, care este consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a spus că podul Kerci este vital pentru forțele ruse. În cazul în care această „arteră” ar fi „secționată”, tot frontul rusesc din sudul Ucrainei „se va sfărâma rapid și cu ușurință”.

Într-un mesaj public, guvernatorul Crimeii a dat asigurări că locuitorii peninsulei au „suficiente” provizii de hrană și combustibili.

„Avem rezerve de combustibil pentru o lună și de hrană pentru două luni”, a spus guvernatorul peninsulei Crimeea, după atacul care a avariat grav podul Kerci, ruta strategică ce face legătura dintre peninsulă și Rusia continentală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la...
Gmail introduce o nouă funcție. Ce se schimbă la adresele de email
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare