VIDEO | Poliția Română: Diana Șoșoacă acuza jurnaliștii italieni de furt și posesie de droguri. Acuzațiile erau nefondate

Publicat: 15/12/2021, 20:09
Actualizat: 15/12/2021, 20:24

Poliția Română prezintă filmul evenimentelor petrecute în biroul de avocatură a senatoarei Diana Șoșoacă care a provocat un scandal internațional după ce a sechestrat și agresat o echipă de jurnaliști din Italia. Poliția condamnă cu fermitate orice formă de agresiune și intimidare împotriva jurnaliștilor.

„Poliția Română, împreună cu celelalte instituții ale statului condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare împotriva jurnaliștilor, sau de obstrucționare a dreptului la liberă exprimare a cetățenilor.

Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informație sunt garanții ale unei democrații consolidate și ale funcționării statului de drept.

Conform Comisiei Europene, pluralismul și libertatea mass-mediei sunt factori cheie ai statului de drept și responsabilității democratice și ai luptei împotriva corupției. Statele membre au dreptul de a garanta un mediu propice pentru jurnaliști, de a le proteja siguranța”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan.

Purtătorul de cuvânt al Poliției a precizat că numai în cadrul anului 2020 au fost raportate cu 40% mai multe agresiuni împotriva jurnaliștilor față de anul 2019.

„În anul 2020 platforma Consiliului Europei pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor a înregistrat cel mai mare număr de alerte raportat vreodată, cu 40% mai mult ca în anul 2019.

Printre aceste încălcări se numără hărțuirea, amenințări, atacuri fizice, discursuri ale urii și campanii de denigrare și tocmai de aceea inclusiv autoritățile din România acordă o atenție deosebită acestui segment.

Filmul evenimentelor din biroul lui Șoșoacă

La ora 16.02 secția 4 de poliție din Capitală a fost sesizată prin 112 de către o femeie cu privire că în cabinetul său de avocatură din București are anumite divergențe cu o echipă de jurnaliști.

La 16.06 primii polițiști au ajuns la fața locului și au intervenit pentru verificarea sesizării și dispunerea primelor măsuri legale. Din primele verificări a rezultat faptul că în incinta cabinetului de avocatură a izbucnit un conflict între persoanele prezente, motivul fiind invocat acela că apelanta nu a mai dorit să realizeze un interviu care fusese inițial stabilit de comun acord cu jurnaliștii prezenți.

Ulterior tot din verificări a reieșit faptul că jurnaliștii au intenționat să părăsească cabinetul, context în care apelanta (Șoșoacă n.r) le-ar fi închis ușa și nu i-ar mai fi lăsat să plece până la sosirea polițiștilor.

Între jurnaliști și apelantă au avut loc mai multe discuții în contradictoriu, jurnalista a ieșit, fiind găsită în fața cabinetului”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

El a explicat că în momentul intervenției polițiștilor, soțul senatoarei, Silviu Șoșoacă, l-a împins și i-a pus mâna în gât unui polițișt și a lovit-o și pe jurnalistă.

De altfel, luni, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 l-a pus pe acesta sub urmărire penală și control judiciar pentru ultraj. În continuarea evenimentelor, Drăgan a precizat că la 16:38, jurnaliștii din Italia s-au prezentat de bunăvoie cu un autoturism personal la secția de poliție pentru a depune o sesizare.

Șoșoacă, acuzații mincinoase la adresa jurnaliștilor italieni

Șoșoacă i-a acuzat pe nedrept pe jurnaliștii italieni că i-ar fi furat lucruri și ar fi deținut substanțe interzise. Afirmațiile au fost demontate de poliție.

„La ora 17 au sosit și Diana, și Silvestru Șoșoacă și au depus o plânge penală împotriva jurnaliștilor, acuzând că i-au sustras documente și că ar avea droguri asupra lor. „Polițiștii aveau obligația și au efectuat un control corporal sumar, precum și al bagajelor, în urma cărora nu au fost găsite bunurile sesizate ca fiind sustrase și nici substanțe interzise. Așadar, acuzațiile erau nefondate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

După ce Diana Șoșoacă a formulat plângere pentru violarea vieții private, violarea sediului personal și lovire sau alte violențe, jurnaliștii au decis să nu mai comunice decât în prezența unui reprezentant al secției consulare, care a și sosit la 18:55.

„Soţul apelantei l-ar fi împins şi l-ar fi prins cu mâna de gât pe un agent de Poliţie şi, totodată, ar fi lovit-o şi pe jurnalista din Italia. Imediat după acest moment, după intervenţie, jurnaliştii ar fi ieşit pe scara blocului, iar conflictul a fost aplanat”, a precizat Drăgan.

Ulterior, aceștia au anunțat că vor să facă plângere și să fie audiați, iar atașații consulari au cerut un traducător autorizat adus de ei, care a sosit la 21:30.

Poliția Română precizează că audierile primelor doi jurnaliști s-au încheiat la 22:40, dar aceștia au decis să o aștepte și pe jurnalistă, care a fost audiată în perioada 21:30-23:20. „La ora 23:25, cei trei jurnaliști și reprezentanții consulatului italian au părăsit sediul Secției 4 de Poliție.

Împotriva celor trei jurnaliști nu a fost dispusă nicio măsură preventivă și doar au fost informați privind posibilitatea depunerii unei plângeri și lămurirea aspectelor sesizate”, a purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan.

Jurnalista Rai 1 Lucia Goracci a explicat într-un interviu pentru presa italiană ce s-a întâmplat în casa senatoarei Diana Şoşoacă. Ministrul de Externe italian a intervenit şi a cerut explicaţii din partea României pentru incident.

Ambasadorul Italiei în România, la solicitarea Ministerului de Externe italian, a cerut explicaţii Guvernului României cu privire la incidentul dintre Diana Şoşoacă şi Lucia Goracci.

Premierul Nicolae Ciucă a condamnat incidentul

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a condamnat incidentul și susține că violența nu trebuie să fie tolerată, iar această situație trebuie clarificată de autorități.

„Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor.

Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informații sunt garanții ale unei democraţii consolidate și ale funcționării statului de drept.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz, care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului”, se arată în mesajul transmis presei de Guvernul României.

Jurnaliştii de la Rai spun că România şi-a cerut scuze

„România îşi cere scuze pentru atacul serios asupra corespondentului Rai, Lucia Goracci, şi a colaboratorilor săi. Dacă Bucureşti este încă în Europa, astfel de incidente nu trebuie să mai aibă loc. Ne aşteptăm ca Guvernul italian şi Uniunea Europeană să ceară explicaţii Guvernului României asupra a ceea ce s-a întâmplat”, a transmis Sindicatul Jurnaliştilor de la Rai, conform Il Giornale.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”