POLITICO | Statele UE au ajuns la un acord în ceea ce privește migrația. Polonia și Ungaria au votat împotrivă, iar Austria s-a abținut

POLITICO | Statele UE au ajuns la un acord în ceea ce privește migrația. Polonia și Ungaria au votat împotrivă, iar Austria s-a abținut
Sursa FOTO: Mediafax
Publicat: 05/10/2023, 11:52
Actualizat: 05/10/2023, 17:14

Statele membre UE au încheiat, miercuri, un acord cu privire la ultima parte a unui pachet emblematic privind migrația, dezbătut intens în ultima perioadă, titrează Politico. Polonia și Ungaria au votat împotrivă, în timp ce Austria, Cehia și Slovacia s-au abținut.

Într-o concesiune pentru a câștiga sprijinul crucial al guvernului condus de Giorgia Meloni, Germania și Italia au ajuns la o soluție de compromis în ceea ce UE căuta drept o poziție comună a statelor în ceea ce privește reforma migrației și azilului. Mișcarea deschide calea pentru ca UE să ajungă la un acord privind reforma regulilor sale de azil după aproape 10 ani de încercări eșuate.

Fiind o țară de primă linie care gestionează sosirile de migranți în creștere – a se vedea criza din Lampedusa, sprijinul Italiei a fost esențial pentru a debloca acordul privind așa-numitului Regulament privind Criza, care detaliază măsuri pentru ridicarea presiunii asupra țărilor de graniță UE care se confruntă cu creșteri ale numărului de persoane care solicită azil.

Italia a blocat unilateral un compromis inițial în timpul unei reuniuni a miniștrilor de interne de joia trecută, în care Germania a renunțat la veto. Verzii germani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile migranților legate de reglementarea crizei.

Propunerea a venit din partea verzilor conduși de ministrul de externe german, Annalena Baerbock care a declarat că „ne-am luptat din greu și cu succes la Bruxelles până în ultimul minut pentru a ne asigura că standardele umanitare minime, cum ar fi accesul la educație și asistență medicală, nu sunt reduse”.

Până la urmă liderii guvernelor italiene și germane, Giorgia Meloni, respectiv Olaf Scholz, au făcut presiuni pe partenerii de coaliție — liga de dreapta și, respectiv, verzii de stânga — pentru a-și îndulci poziția pentru a trece acordul mai departe, potrivit mai multor diplomați cunoscători ai discuțiilor, citați sub anonimat de Politco.

Italia refuză misiunile ONG-urilor pe mare

Politco vorbește despre refuzul guvernul de dreapta al Italiei de a permite misiunilor ONG-urilor de a salva migranți pe mare, propunere venită din partea Germaniei. Astfel, versiunea finală de marți seara a textului, și consultat de Politico, a renunțat la una dintre cele două mențiuni despre misiunile de salvare ale ONG-urilor – singura care era obligatorie – într-o mișcare simbolică pentru a calma preocupările Italiei.

Acordul vine înainte ca liderii UE să se adună pentru un summit informal la Granada, Spania, în perioada 5-6 octombrie. Diplomații speră că un acord asupra acestui dosar cheie poate deschide calea liderilor pentru a evita ca migrația să deturneaze discuțiile de la Granada, acolo unde va participa și șeful statului, Klaus Iohannis.

Parlamentul European a salutat miercuri acordul, care deblochează negocierile dintre țările UE cu privire la toate dosarele pactului privind migrația, permițând aprobarea versiunii finale a pactului asupra migrației la începutul anului viitor, înaintea alegerilor europene.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Dezvăluirile GÂNDUL, confirmate de un expert în jocurile de noroc! Cum acționează MAFIA PĂCĂNELELOR: ”Sunt spălați bani care pot proveni din droguri sau din prostituție”

Dezvăluirile GÂNDUL au avut efect. Executivul are în analiză proiectul de OUG privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc

Klaus Iohannis, mesaj de la dascăl la dascăli: „Profesorii sunt cei care le insuflă încredere copiilor”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Se reține certificatul de înmatriculare al mașinii. Șoferii care rămân pe loc fără drept de...
Noi amenzi pentru șoferi. Polițiștii fac controale amănunțite în această perioadă
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată