Polițiștii amenință că protestează de Ziua Națională: „Nu mai acceptăm să fim folosiți pe post de mercenari ai interdicțiilor”

Polițiștii amenință că protestează de Ziua Națională: „Nu mai acceptăm să fim folosiți pe post de mercenari ai interdicțiilor”
Sursa foto: Europol
Publicat: 28/11/2021, 07:30

Polițiștii din sindicatul Europol amenință că vor protesta începând din 1 decembrie față de faptul că pensiile militare nu au fost nici măcar indexate cu inflația, iar polițiștii nu au primit măriri de salarii din 2007.

Aceștia spun că negocierile politice din ultima perioadă au fost făcute doar pentru interesele politicienilor, fără ca aceștia din urmă să se gândească și la situația financiară a celor din forțele de ordine.

„Negocierile politice pentru formarea majorității guvernamentale au avut drept unic scop împărțirea “ciolanului” pentru clientela politică flămândă.

Vedem că respectarea Legii este facultativă în “Statul de drepți” al președintelui Iohannis și asta pentru că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, votată de toate partidele care acum formează majoritatea (PNL, PSD, UDMR), se intenționează a fi suspendată și în anul 2022. Cu alte cuvinte, sute de mii de bugetari vor rămâne în continuare cu inechitățile și discriminările salariale pe care din 2010, tot guvernanții le-au generat.

Despre pensiile militare nu se scoate un cuvânt, în condițiile în care rezerviștilor nu le-a mai fost indexată pensia nici măcar cu inflația galopantă din ultimii 2 ani. Personajele politice marcante, în mod populist, plasează pensiile militare în afara sistemului public de pensii cu scopul evident de a nu aplica majorarea procentuală promisă pensionarilor civili”, se arată într-un comunicat al Europol.

Europol: Nu mai acceptăm bătaia de joc a Guvernului

Sindicaliștii spun că nu vor drepturi suplimentare, ci doar respectarea drepturilor pe care le au prin legea salarizării. Mai mult, ei spun că nu mai vor să fie obligați să îndeplinească sarcini care nu sunt specificate în fișa postului.

„Ne-a ajuns cuțitul la os. Nu mai acceptăm să fim bătaia de joc a Guvernului. Nu mai acceptăm să fim folosiți pe post de mercenari ai interdicțiilor aplicate în numele «COVIDULUI». NU mai acceptăm să îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fișa postului. NU mai suntem dispuși să rămânem fraierii sistemului bugetar, în timp ce pentru alte categorii bugetare, Legea salarizării deja se aplică în integralitate.

În 2017, PSD-ul, aflat la guvernare, ne-a spus că noi nu contăm. Ne-a spus că prioritate în acordarea drepturilor salariale o au medicii și cadrele didactice. Am înțeles și am așteptat spășiți să ne vină rândul la «normalitate» și decență salarială. Însă cu toții am fost înșelați de noul Guvern PNL, care la finalul lunii decembrie 2020 a hotărât să facă economie tot pe spatele nostru, al polițiștilor și rezerviștilor MAI.

Polițiștii nu vor salarii mărite, ci vor doar plata acelor drepturi prevăzute încă din anul 2017 în Legea salarizării. Din 2007 polițiștii nu au mai avut parte de măriri salariale. Norocul nostru a fost creșterea salariului minim pe economie, pentru că altfel, aveam și acum salariu de 1100 lei, cum era în 2013”, mai spun reprezentanții Europol.

Programul protestelor

Calendarul de proteste începe cu data de 1 decembrie 2021, când polițiștii sunt sfătuiți „să manifeste indulgență maximă față de cetățenii care săvârșesc contravenții și să sancționați în primul rând cu avertisment scris/verbal”.

În perioada 1-31 decembrie vor completa notificările către unități, în care își vor exprima dezacordul de a mai efectua ore suplimentare și de a mai îndeplini sarcini anti-COVID pe care polițiștii nu le aveau în fișa postului, începând cu 1 ianuarie 2022.

Proteste vor avea loc în 13-15 decembrie 2021 în fața Prefecturilor în anumite județe, în data de 16 decembrie 2021 între 10:00 – 14: 00, în fața MAI, în data de 17 decembrie 2021, între 10:00-12:00, în fața sediului PSD, iar între orele 12:00-14:00 în fața sediului PNL, urmând ca între 14:30-16:00 protestul să fie în fața sediului UDMR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase