Polițistul care a spulberat-o pe Raisa pe trecerea de pietoni are dreptul să conducă în continuare. Procurorii nu pot face nimic

Polițistul care a spulberat-o pe Raisa pe trecerea de pietoni are dreptul să conducă în continuare. Procurorii nu pot face nimic
Publicat: 18/01/2022, 09:00
Actualizat: 18/01/2022, 14:50

Polițistul de la Secția 5 care a omorât, joi, cu mașina de serviciu, o fetiță în vârstă de 11 ani și a rănit grav o alta, de aceeași vârstă, pe o trecere de pietoni situată pe strada Laminorului din Sectorul 1, poate conduce în continuare. Acesta a primit o dovadă care se va prelungi automat, la fiecare 15 zile, până când magistrații vor da o sentință definitivă în cazul său.

Polițiștii Brigăzii Rutiere i-au luat agentului Constantin Popescu permisul de conducere, însă, conform legii, i-au dat acestuia o dovadă care îi permite să circule în continuare. Dovada este valabilă pentru 15 zile, însă, după expirare, aceasta se va prelungi automat. Popescu beneficiază de prevederile unei Ordonanță de Urgență date în martie 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, pentru a limita cât mai mult contactul dintre oameni.

„La nivelul parchetelor, în cauzele în care anterior instituirii stării de urgență prin ordonanță a procurorului a fost dispusă prelungirea dovezilor înlocuitoare cu drept de circulație ale permisului de conducere, emise în temeiul art. 111 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, pentru limitarea infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, persoanele interesate nu este necesar să depună cereri de prelungire.

Agentul va trebui să dea din nou examen pentru permis

Din oficiu, procurorii vor emite ordonanțe de prelungire a acelor dovezi pentru care anterior a fost dispusă o ordonanță. Ordonanțele de prelungire vor fi transmise pentru operare la unitățile de poliție competente, fără a mai fi necesară consemnarea pe dovadă a prelungirii în această situație excepțională”, anunța Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ca urmare, atât timp cât va dura procesul penal, atât pe rolul Judecătoriei Sectorului 1, cât și pe cel al Tribunalului București, care va avea ultimul cuvânt în acest dosar, Constantin Popescu va avea dreptul să urce la volan.

În cazul în care va fi condamnat cu suspendare, permisul său va fi anulat și va putea să dea din nou examen la un an de la emiterea sentinței. Dacă pedeapsa va fi cu executare, agentul va putea să dea examen pentru redobândirea permisului la șase luni după liberarea din penitenciar.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult