Poluare masivă și aer irespirabil în București și mai multe orașe din țară, în ultimele 24 de ore. Care a fost cauza

Poluare masivă și aer irespirabil în București și mai multe orașe din țară, în ultimele 24 de ore. Care a fost cauza
Sursă Foto - caracter ilustrativ
Publicat: 16/02/2022, 22:10
Actualizat: 16/02/2022, 22:11

Marți seara, s-au constatat creșteri ale concentrației poluanților din aer la stațiile de monitorizare din București-Ilfov, dar și în Alba, Cluj, Giurgiu, Mureș și Neamț. Potrivit Gărzii de Mediu, calitatea aerului ar fi fost influențată de traficul rutier, iar Ministerului Mediului spune că totul ar fi cauzat de condițiile meteo nefavorabile dispersiei.

Indicii de monitorizare a calității aerului au înregistrat în această dimineață depășiri de până la 700%. Maximele de poluare au fost înregistrate la senzorii din Ferentari, Pantelimon și Șoseaua Giurgiului, iari în stațiile de la Lacul Morii au fost înregistrate depășiri de 250%-350%..

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, în seara zilei de marți, 15 februarie, la nivelul întregii țări, concentrațiile de particule în suspensie au crescut progresiv, emisiile de poluanți acumulându-se la nivelul solului din cauza existenței unor condiții meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei.

La rândul său, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a informat că mișcarea aerului pe orizontală a fost extrem de redusă. Acest lucru a determinat condiții de calm atmosferic pe spații destul de extinse, iar pe verticală direcția de deplasare a fost de sus în jos, pe fondul presiunii atmosferice ridicate, a umezelii relative a aerului, în general, ridicate și a formării unui strat de inversiune termică. Efectul a fost cel al unui „capac” care a împiedicat dispersia poluanților pe timpul nopții.

„Astfel, conform analizei realizate la nivel național, specialiștii Agenției Naționale pentru Protecția Mediului au constatat că stațiile de monitorizare a calității aerului din întreaga țară au înregistrat creșteri ale concentrațiilor de poluanți atmosferici. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat la stațiile din județele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureș și Neamț, precum și la cele din aglomerarea București-Ilfov. Nu vorbim, așadar, despre un caz izolat pentru regiunea București, ci de un fenomen generalizat pe întreg teritoriul României”, se mai arată în comunicat.

La nivelul Municipiului București, domeniile de concentrații ale particulelor în suspensie PM10 si PM2.5 (mai mari de 50 micrograme/mc, respectiv 25 micrograme/mc) au condus la stabilirea indicilor specifici „rău” și „foarte rău” pentru ultimele 24 de ore, conform sistemului de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului.

„Potrivit specialiștilor Agenției pentru Protecția Mediului București concentrațiile de particule PM 10 au rămas ridicate pe parcursul întregii nopți, iar în această dimineață la 6 din cele 8 stații s-au înregistrat peste 100 micrograme/mc. Concentrația maximă orară s-a înregistrat la ora 24.00, la stația B1-Lacul Morii (126 micrograme/mc), în timp ce media zilnică maximă a fost la aceeași stație – 60.58 micrograme/mc (aprox. 20% peste valoarea limită). PM2.5 a înregistrat concentrații ridicate la 2 dintre cele 3 puncte în care se monitorizează automat acest poluant”, a mai transmis Ministerul Mediului.

Ceilalți indicatori monitorizați (dioxid de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon, benzen) nu au depășit valorile limită și nu au avut concentrații foarte ridicate, însă și în cazul lor dispersia nu s-a realizat, concentrațiile având o tendință de creștere față de zilele anterioare.

„Analiza datelor istorice ne arată că, în perioada de iarnă și primăvară, se înregistrează mai multe zile cu condiții meteo nefavorabile dispersiei decât vara, astfel încât surse mici sau medii de ardere, dar numeroase (trafic, încălzire rezidențială etc) pot avea, uneori, un impact mult mai puternic asupra calității aerului, la același nivel de emisie, mai ales în condițiile în care autoritățile publice locale nu iau, în aceste perioade, măsuri specifice de îmbunătățire a calității aerului”, mai spun reprezentanții Ministerului Mediului.

Potrivit Agenţiei Europene pentru Mediu, 29.000 de români mor anual, din cauza bolilor asociate poluării.

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, dă vina pe „structurile de crimă organizată” pentru poluarea din București: „Au tentacule adânc întinse”

Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, spune că este imposibil ca un asemenea grad de poluare să fie produs de trafic și de arderea lemnelor în sobe și dă vina pe arderile ilegale de deșeuri, cu acordul tacit al autorităților.

El susține că problema arderilor ilegale de deșeuri rămâne nerezolvată, deoarece există „structuri de crimă organizată cu tentacule adânc întinse către instituțiile statului”.

Acesta spune că a trimis o solicitare către Ministerul Mediului, condus de Tanczos Barna, prin care a cerut ca aceste arderi ilegale să devină din contravenții infracțiuni, însă instituția i-ar fi comunicat că nu înțelege termenul de „arderi ilegale”, informează B1 TV.

„Sunt sute de arderi pe care eu le semnalez autorităților. (…) În general, după ce instituțiile își termină treaba, încep incinerările în jurul Bucureștiului, mai ales la căderea nopții. Instituțiile statului sunt depășite, iar răspunsul Ministerului Mediului mă face să cred că avem structuri de crimă organizată cu tentacule adânc întinse către instituțiile statului. Primăriile nu vor să deranjeze oamenii care obțin venituri ilicite din astfel de business-uri, pentru că o parte din acești bani se întorc către exponenții politici, chiar la nivel local. E un adevăr!”, a mai declarat Berceanu.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?