Pompierii români reiau lupta cu incendiile din Grecia | FOTO

Pompierii români reiau lupta cu incendiile din Grecia | FOTO
Pompierii români au ajuns în Grecia pentru a participa la stingerea incendiilor / Sursa foto: IGSU
Publicat: 22/08/2021, 10:08

Pompierii români din Grecia au misiunea de a asigura protecția a trei localități din zona Attica, a anunțat, sâmbătp, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Salvatorii români vor acționa pentru limitarea flăcărilor astfel încât propagarea incendiilor să nu pună în pericol comunitățile.

Pompierii români intră în a doua misiune de ajutorare a colegilor greci în lupte cu flăcările care s-au reaprins și pun în pericol mai multe comunități.

Potrivit IGSU, dispozitivul de intervenție va fi format din opt mașini de stingere incendii de pădure, patru cisterne și un vehicul utilitar 4×4 UTV.

Totodată, șase salvatori din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.

„Un rol important în misiunea desfășurată este constituit de supravegherea și monitorizarea focarelor de incendiu din aer, cu ajutorul unei drone. Acest mod de lucru creează o imagine de ansamblu și facilitează deciziile luate în timp real, pentru a proteja atât echipele de intervenție, cât și pentru a urmări frontul flăcărilor”, a transmis IGSU.

Tehnica și echipamentele de intervenție

Potrivit IGSU, în tot acest timp, se menține o legătură permanentă cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.

Având în vedere temperaturile ridicate și condițiile de lucru, pentru a evita suprasolicitarea personalului, schimbarea turei este planificată să se realizeze la șase ore, a precizat IGSU.

Este al doilea convoi trimis de România în misiune umanitară în Grecia, respectiv 142 de pompieri cu opt autospeciale de stingere incendii de pădure, trei cisterne, un centru de comandă, două containere Multirisc, un autocar de intervenție, precum și alte mijloace de sprijin logistic, printre care și o dronă.

Decizia a fost luată după ce incendiile din zona Atenei s-au reaprins, la solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională. Convoiul a ajuns cu bine la destinație a anunțat sâmbătă IGSU, iar baza acestora a fost stabilită la nord de capitala Atena, în zona Elefsina.

După misiunea anterioară umanitară, cei 108 pompieri români care au luptat cu flăcările în Grecia s-au întors acasă ca niște eroi, la mijlocul acestei luni, după o experiență de 10 zile.

Pompierii români care au ajutat la stingerea incendiilor din Grecia au fost înaintaţi în grad, luni, la solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Ei au fost recompensaţi şi cu Emblema de onoare a DSU, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe Platoul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţei de la Ciolpani.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult