Poveste cutremurătoare în Ilfov. Zeci de ANIMALE lasate să moară de foame pe o proprietate privată: „N-am crezut că o să văd o inimă cum se oprește”

Poveste cutremurătoare în Ilfov. Zeci de ANIMALE lasate să moară de foame pe o proprietate privată: „N-am crezut că o să văd o inimă cum se oprește”
Sursa Foto: Facebook/ Hilde Tudora
Publicat: 05/05/2023, 09:19

Șefa Biroului Protecția Animalelor din Consiliul Județean Ilfov, Hilde Tudora, a făcut publică o poveste înfiorătoare despre soarta unui grup de cai și câini abuzați, care au fost salvați cu mult efort de către autorități și ONG-uri, după ce au fost găsiți într-o stare gravă de neglijență și maltratare pe o proprietate privată din Ilfov.

Cu toate acestea, o instanță a decis că acești animale ar trebui să fie redați proprietarilor lor, în ciuda faptului că aceștia i-au lăsat să moară în chinuri.

Fotografiile publicate de Hilde Tudora pe rețelele sociale sunt absolut cutremurătoare, arătând zeci de animale abandonate, lăsate să moară de foame și înfometare, unele dintre ele fiind deja în stare de descompunere.

În ciuda eforturilor extraordinare depuse de autoritățile locale și asociațiile non-profit pentru a-i salva pe acești cai și câini abuzați, decizia instanței amenință să anuleze toate aceste eforturi, lăsând aceste animale vulnerabile și în pericol în continuare.

Iată povestea sfâșietoare relatată de Hilde Tudora:

„3 februarie. Ora 18, cam așa. Mă sună un polițist și-mi zice să mă pregătesc că avem un caz urât. Există suspiciuni că mai multe animale, câini și cai, au fost lăsate să moară de foame, pe o proprietate privată din localitatea Nuci, Ilfov.

Mi-am sunat imediat colegii. Am făcut planul, Ana vine la mine, luăm Uber și ne vedem cu băieții, Andrei și Catalin pe drum. Restul, în stand-by.

O oră mai târziu eram la fața locului. S-a intrat cu mandat de percheziție. Am intrat și ochii mi s-au dus direct pe el. Un cal care fix atunci pleca din lumea asta. Era căzut în propriile fecale și își dădea ultima suflare. N-am crezut că o să văd o inimă cum se oprește…N-am crezut și n-am să uit.

Și apoi i-am văzut pe toți…Unii plecaseră deja din lumea asta, de zile bune. Carnea le era putrezită pe alocuri. Alții se luptau să rămână. Mâncau zăpadă, lemn și pământ…

Câinii? Închiși în țarcuri mici. Stăteau în poziția covrig. S-ar fi adăpostit undeva de ger, dar nu aveau unde. N-aveau nicio cușcă, nimic. Mâncare n-aveau. Erau atât de slabi! Și atât de terifiați.

Sursa Foto: Facebook/ Hilde Tudora
Sursa Foto: Facebook/ Hilde Tudora

Mi-aduc aminte că mi-a zis polițistul: avem aici un câine care este foarte rău, are spasme, dar trebuie întâi să facem actele. Un minut mai târziu îl puneam în mașină, iar Cătălin și Anca plecau cu el spre un cabinet veterinar din Otopeni, cel mai apropiat cabinet deschis la ora aia. Știu că repetam continuu: îmi asum orice numai să salvăm animalele.

Mi-aduc aminte că am luat telefonul și am început să sun. Nu mai aveam nicio logică în cap, știam doar că trebuie să chem ajutoare, că nu putem singuri. I-am sunat pe rând pe Anca Tomescu, pe Ovidiu Roșu, pe Liana Petrovici, pe Kuki Alexandru Barbuceanu și pe mulți alții…Se făcuse deja ora 20. Nu mai știu ce le-am spus, dar o oră mai târziu toți erau acolo, cu mulți alți oameni chemați de ei.

Până la 4 dimineața am preluat din animale. Câini și cai. Pe la 5 și jumătate dimineața am ajuns acasă. Au urmat zile cumplite. N-avem loc pentru toți caii. În final, am găsit. Cu greu, zeci de telefoane date, zeci de hârtii, ore și ore de discuții. Apoi, ne-am luptat să ținem în viață aceste animale. Doi cai și doi câini n-au rezistat.

Sursa Foto: Facebook/ Hilde Tudora
Sursa Foto: Facebook/ Hilde Tudora

Toate aceste animale au avut nevoie de o grămadă de servicii medicale. Zi de zi, medicii erau cu ochii pe ele. Mă trezeam dimineața la 7 și deja aveam, pe grup, poze cu câinii și mesaj de la Anca Tomescu, că sunt bine, că au mâncat nu știu ce boabe, că ar fi bine să le facem și orez cu carne, că au nevoie de nu știu ce.

Catalina Voica mă tot suna și căuta disperată variante să ne ajute. Îmi aduc aminte că la un moment dat am vrut să-l sun pe Ovidiu Roșu și mi-am zis: hai lasă, că n-are timp de întrebările mele, de două zile e în grajd lângă una dintre iepe.

De doctorul Florin Catalin Mlagiu ce să mai zic? Zilnic a fost la caii preluați, zi de zi. Și zi de zi mă suna să-mi spună de ce anume avem nevoie, ce analize și teste le-a făcut cailor, ce analize trebuie să mai facă. Uneori îmi preda efectiv anatomia calului.

Doar primele cuvinte pe care le spunea le înțelegeam: „doamnă sau domnișoară, că am uitat?”. În rest, nu înțelegeam mai nimic, dar simțeam cum luptă cu toată ființa lui să salveze acești cai. Și după ce terminam cu anatomia, mă lua doamna Liana Petrovici cu dreptul: „Hilde, fii atentă aici!”. Fiecare dintre noi a luptat, cum a știut și a putut mai bine.

Sursa Foto: Facebook/ Hilde Tudora
Sursa Foto: Facebook/ Hilde Tudora

Noi, Consiliul Județean Ilfov, ne-am asumat orice cheltuială pentru aceste animale. Nu mi-aș fi dorit să existe un astfel de caz, dar cumva, acolo în sufletul meu, eram fericită că într-un final o instituție a statului a intervenit repede într-un caz de salvare a animalelor și că își asumă obligația de a plăti sume mari pentru ele, că nu mai e totul lăsat pe umerii ong-urilor.

Și când în sfârșit statul interveni repede și corect, când în sfârșit statul și ong-urile făcură echipă bună, când caii începură să zburde în manej, când câinii începură să iasă la joacă, proprietarii își luară avocat, iar judecătorul bătu cu ciocanul și zise: animalele să se întoarcă la proprietar. Decizie definitivă.

Nu comentez decizia instanței. Nu zic că proprietarii sunt de vină. Nu zic că îngrijitorii sunt de vină. Instanța va decide asta (procesul pe legea protecției animalelor merge mai departe, practic instanța a spus acum că până se stabilește dacă proprietarii ori îngrijitorii sunt de vină, animalele se întorc la proprietar). Eu știu ce am văzut, eu știu ce am trăit. Și știu că n-o să uit.

Mă doare sufletul și resimt totul ca pe un eșec, deși nu este eșecul meu sau al echipei mele. Le mulțumesc tuturor celor care mi-au sărit în ajutor, celor care mi-au dat mesaje și m-au sunat! De mâine, proprietarii au permisiunea să își ia animalele înapoi…

Vă las poze din noaptea aia, de la fața locului, de a doua zi, dar și de pe parcurs, să vedeți cum s-au schimbat. Nimic altceva de zis.”, a povestit Hilde Tudora pe Facebook.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ