Povestea înduioșătoare a lui Silviu din Târgu Frumos, tânărul complet nevăzător care a ajuns profesor de limba și literatura română într-un liceu din Iași

Povestea înduioșătoare a lui Silviu din Târgu Frumos, tânărul complet nevăzător care a ajuns profesor de limba și literatura română într-un liceu din Iași
FOTO - BZI.ro
Publicat: 12/01/2023, 17:05
Actualizat: 12/01/2023, 17:12

Presa locală din Iași a dezvăluit povestea înduioșătoare a lui Silviu Roșu, un tânăr în vârstă de 28 de ani, nevăzător, care a ajuns să predea limba și literatura română la un liceu din județul Iași.

El este din Târgu Frumos și predă la Liceul Special ,,Moldova”, din orașul natal, fiind ajutat în toate demersurile sale de un câine labrador, pe nume Basil, care îl însoțește și îl asistă la orice activitate. Patrupedul poate învăța peste 100 de comenzi, iar pe toată perioada vieții poate acumula până la 300.

Animalul îl salvează atunci când este expus unui pericol, motiv pentru care cei doi sunt nedespărțiți. Astfel, câinele-ghid – care e cel mai bun prieten al profesorului nevăzător – îi călăuzește pașii, asigurându-se că stăpânul său este în siguranță.

„Noi luăm și masa împreună. Nu cred că există un prieten mai bun decât Basil. Îmi amintesc că într-o zi, când am vrut să traversez strada, câinele m-a tras și s-a oprit. Eu l-am ascultat, iar după puțin timp am auzit motorul unei mașini. Atunci mi-am dat seama de ce a avut reacția asta”, a precizat tânărul profesor.

În urmă cu aproximativ 5 ani, prin intermediul unei fundații din București, care sprijină persoanele cu dizabilități, a primit cel mai frumos cadou, pe Basil, câinele său ghid, de atunci devenind cei mai buni prieteni.

„Pe vremea când eram în Cluj m-am angajat la o bancă, iar șefa de acolo m-a întrebat dacă nu mi-ar fi mai ușor cu un câine însoțitor. Însă, neavând atât de mulți bani, i-am spus că nu-mi permit, iar ea a căutat o soluție pentru mine. Așa am dat de fundația din București, care sprijină nevăzătorii de foarte mulți ani. Ei au fost cei care m-au examinat și mi l-au adus pe Basil. S-a atașat de mine foarte repede și de 5 ani de zile suntem împreună întotdeauna”, mărturisește Silviu.

De unde vine pasiunea de a fi profesor

Silviu este fost absolvent al Liceului Special ,,Moldova”, iar în prezent este actual preparator și profesor de limba și literatura română. Acesta a terminat Facultatea de Litere din Cluj, unde și-a descoperit pasiunea pentru lucrul cu copiii.

Dorința de a lucra cu cei din jurul său o are de pe vremea pe când era în liceu, fiind fascinat de atitudinea și modul de predare al foștilor săi dascăli.

Silviu Roșu, alături de Basil / FOTO – bzi.ro

Directorul Liceului Special „Moldova” din Târgu Frumos are numai cuvinte de laudă la adresa sa și afirmă că este unul dintre cei mai implicați profesori.

„Este un tânăr cu nevoi speciale, care a muncit pentru a-și clădi un viitor. Chiar dacă nu i-a fost ușor niciodată, acesta a făcut față cu brio tuturor încercărilor și astăzi este împlinit cu meseria pe care o are, implicându-se în toate activitățile de dezvoltare pentru elevii săi. Silviu este un fost elev al Liceului Special «Moldova» și actual profesor preparator, care sprijină aproape toate activitățile noastre. Are un potențial foarte mare și, fiind complet nevăzător, are puterea de a înțelege cel mai bine elevii. Acesta oferă servicii de accesibilizare, de adaptare și predă limba și literatura română”, a afirmat directorul liceului, Cătălin Condrea.

Imediat după ce a terminat liceul, Silviu le-a spus părinților săi că își dorește să meargă la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, însă ei s-au speriat, pentru că nu-și imaginau că fiul lor se va putea descurca singur într-un oraș atât de mare.

„Mi-a plăcut limba și literatura română, din copilărie. Mereu am fost fascinat de doamna pe care am avut-o și m-a inspirat foarte mult. Când am luat decizia de a deveni profesor mi-am propus să fac tot ce este necesar pentru a-mi îndeplini visul, indiferent de cât de greu ar putea fi. Părinții m-au susținut pe tot parcursul formării mele, chiar dacă la început s-au speriat de faptul că voi ajunge singur într-un oraș așa de mare. Până la urmă m-au lăsat și le-am dovedit contrariul. A fost o perioadă frumoasă pe care nu o voi uita niciodată”, declară Silviu Roșu.

Din păcate, Silviu nu a putut să vadă niciodată, dar se bucură de orice moment al vieții sale…

FOTO – bzi.ro

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Decizia aşteptată de toată România. Se va întâmpla în 2024. Ciolacu: Vă asigur
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice