Povestea ofițerului rus care a demisionat din armata lui Putin. „Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau”

Povestea ofițerului rus care a demisionat din armata lui Putin. „Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau”
Povestea ofițerului rus care a demisionat din armata lui Putin. „Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau” / Foto ilustrativ: Pixabay.com
Publicat: 24/05/2022, 10:19

Ofițerul rus a avut nevoie de câteva săptămâni de dormit pe un pat improvizat din lăzi de grenade, în Ucraina, pentru a-și da seama că nu este războiul pe care trebuie să-l ducă.

„Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu simțeam că fac parte din asta, dar eram parte din ea”, a povestit ofițerul rus.

Acesta a mers imediat la comandantul său, unde a demisionat.

Povestea lui este remarcabilă, dar ar putea fi una din multele povești, potrivit oponenților războiului din Rusia, dar și din Ucraina, unde se vorbește despre cazurile soldaților – profesioniști sau nu – care refuză să lupte.

Trupele rusești încearcă să își păstreze moralul ridicat, după înfrângerile grele din Ucraina.

Unii soldați refuză să mai îndeplinească ordinele, iar Ministerul rus al Apărării a refuzat să dezbată acest aspect.

O misiune necunoscută

Ofițerul rus a declarat că a fost parte a unei mobilizări masive de trupe în vestul Rusiei, ceea ce a generat temerile unui război în Ucraina. În 22 februarie, acesta și ceilalți camarazi din batalion au fost rugați să înmâneze telefoanele mobile, în timp ce erau în baza de la Krasnodar, sudul Rusiei. Nimeni nu le-a oferit nicio explicație.

Au petrecut ore în țir în acea noapte pentru a desena linii albe pe vehiculele blindate. „Desenați litera Z, ca Zorro”, au fost instruiți soldații.

Simbolul Z a devenit cel al invaziei ruse în Ucraina.

„În ziua următoare am fost duși în Crimeea. Nu am crezut că vom ajunge în Ucraina. Nu am crezut că se va ajunge aici”, a spus bărbatul.

Pe măsură ce unitatea s-a mobilizat în Crimeea, regiunea ucraineană anexată de Rusia în 2014, președintele Vladimir Putin a lansat invazia brutală în Ucraina, în 24 februarie.

Dar ofițerul și colegii săi nu știau despre planurile lui Putin.

Două zile mai târziu, ei înșiși au fost detașați în Ucraina.

„Unii au refuzat imediat. Au completat un raportat un raport și au plecat. Nu știu ce s-a întâmplat cu ei. Eu am rămas. Nu știu de ce. A doua zi am plecat”, a povestit acesta.

Ofițerul rus a declarat că nu a știut nimic despre misiune. Declarațiile bombastice ale lui Putin, care a spus că Ucraina a fost parte a Rusiei și trebuie „denazificată”, nu au ajuns până la soldații ruși.

Ofițerul rus a sperat într-o soluție diplomatică și s-a simțit vinovat că Rusia a invadat Ucraina.

În mijlocul războiului

Prima imagine a fost cea a rațiilor militare rusești împrăștiate, alături de echipamentele distruse.

„Stăteam într-un camion KAMAZ, țineam arma strâns lângă corp. Avem un pistol și două grenade”, a povestit militarul rus.

Forțele armate au înaintat către N-E, în direcția Kherson. Un bărbat cu bici a sărit în fața convoiului și a urlat: „Sunteți cu toții terminați!”, își amintește ofițerul.

Reacție în lanț

Ofițerul rus a declarat, pentru CNN, că nu a fost singurul soldat îngrijorat sau contrariat de invazia Ucrainei.

Alții s-au bucurat pentru un ban în plus: „Încă 15 zile de luptă și achit un credit”.

„Aveam un radio în vehicul și ascultam știrile”, a declarat ofițerul. „Așa am aflat că magazinele din Rusia au fost închis și s-a prăbușit economia. M-am simțit vinovat. Dar m-am simțit și mai vinovat că am venit în Ucraina”.

„În cele din urmă, am mers la comandant și am demisionat”.

Prima oară, comandantul i-a refuzat scrisoarea de demisie. Ofițerul a fost amenințat cu un caz marțial, dar nu a renunțat la demisie.

În Rusia există multe cazuri de soldați care refuză să lupte în Ucraina.

Aleksei Tabalov, un activist pentru drepturile omului a declarat că a oferit consultanță pentru doi soldați care doreau să demisioneze din armată.

Absența nemotivată din armata rusă este o ofensă penală, pentru care se poate face închisoare. Totuși, cei care au semnat un contract pot renunța legal în zece zile de la înrolare, oferind o motivație pentru plecarea lor.

Noii soldați privin din regiunile sărace, fără perspective ale Rusiei.

Mii de soldați ruși au fost uciși în Ucraina, de la începutul războiului. Forțele Armate Ucrainene situează pierderile ruse la peste 22.000.

Ultimul raport al Ministerului Apărării din Rusia, din 25 martie, relevă doar 1.351 de decese în rândul armatei ruse.

„Nu știu ce se va întâmpla, dar sunt fericit că mă întorc acasă”, a declarat ofițerul rus.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult