Povestea preotului Sorin Grecu, care a murit de COVID în Marea Britanie. În anii ’90, făcea greva foamei în România și până în 2003 a avut interdicție să revină în ţară

Povestea preotului Sorin Grecu, care a murit de COVID în Marea Britanie. În anii '90, făcea greva foamei în România și până în 2003 a avut interdicție să revină în ţară
Sursă foto: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
Publicat: 12/01/2022, 16:20
Actualizat: 12/01/2022, 16:23

Preotul Sorin Grecu, parohul bisericii ortodoxe Sfântul Apostol Pavel şi a Tuturor Sfinţilor Români din East Ham, care a făcut greva foamei pentru demolarea statuii lui Lenin din Piaţa Presei Libere în 1990, a murit de COVID-19. Anunțul a fost făcut de Ambasada României la Londra.

Părintele Sorin Paul Grecu, parohul bisericii ortodoxe Sfântul Apostol Pavel şi a Tuturor Sfinţilor Români din East Ham, a plecat în Veşnicie. Ultima amintire care ne leagă este participarea sa, în toamna anului trecut, la ceremonia de dezvelire a bustului Regelui Mihai la Londra, când a oficiat, împreuna cu Părintele Constantin Popescu, o slujbă de pomenire”, se arată pe pagina de Facebook a ambasadei.

Părintele va fi înhumat în comuna Peretu, Teleorman lângă biserica pe care a ctitorit-o la începutul chemării sale că preot, biserică pe care cu drag o numea „prima mea Mireasă

Născut in România la Câmpulung, preotul Grecu a înfiinţat în urmă cu 29 de ani o parohie ortodoxă în Londra, care a funcţionat pentru 2 ani în Ilford, apoi până în martie 1997 în Chelsea într-o clădire a British Red Cross.

Între 1997 şi 2012 slujbele au fost săvârşite împreuna cu preoţi din biserica greacă din East Ham. Din 15 noiembrie 2012 până în prezent Sfintele Slujbe sunt săvârşite numai în limba româna în fiecare duminică. La înfiinţare, în 1993, parohia a primit numele “Sfântul Apostol Pavel”, iar din luna august 2012, cand IPS Iosif Pop, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, a dăruit Sfântul Antimis, Hramul bisericii a devenit al “Sfântului Apostol Pavel şi al Tuturor Sfinţilor Români”.

Era internat într-un spital Londra

Cu tristețe, vă anunțăm că părintele Sorin-Paul Grecu de la parohia-soră din East Ham, Londra, s-a stins din această viață, întru nădejdea învierii și a vieții veșnice. Părintele fusese internat în urmă cu câteva săptămâni la un spital din Londra iar aseară, în ziua Teofaniei Domnului, a plecat spre veșnicia lui Dumnezeu, lăsând în urmă o familie și o obște îndurerată. Dumnezeu să-l ierte și să-i dăruiască odihnă în împărăția Sa!”, au anunțat reprezentații parorhiei ”Sfântul Gheorghe” din Londra.

A făcut greva foamei pentru demolarea statuii lui Lenin

În februarie 1990, Sorin Grecu a cerut Primăriei Capitalei să demoleze statuia lui Vladimir Ilici Lenin, amplasată în Piaţa Presei, însă răspunsul nu a fost unul pozitiv. Alături de câțiva studenți, preotul a intrat în greva foamei.

Ulterior, împreună cu Gheorghe Gavrilescu, macaragiul de la Tractorul Braşov, a reușit să dea jos colosul de bronz. Gavrilescu venise cu utilajul dat în primire să îl detroneze pe Lenin din piaţă, iar vreme de trei zile a muncit să îl doboare.

Imediat după Revoluție, a cerut azil politic în Marea Britanie şi l-a obţinut în 1992. Până în 2003 a avut interdicție să se întoarcă în ţară. El a fost prezent în mai 2016, la inaugurarea monumentului „Aripi” închinat Mişcării de Rezistenţă Anticomunistă, ridicat pe locul statuii dărâmate în 1990.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia