Povestea tulburătoare a lui Andrei din Botoșani. A pierdut la „păcănele” toți banii de nuntă, verigheta și mașina. Ce a urmat e ireal

Povestea tulburătoare a lui Andrei din Botoșani. A pierdut la păcănele toți banii de nuntă, verigheta și mașina. Ce a urmat e ireal
Sursa FOTO: Facebook.com
Publicat: 14/09/2022, 10:02
Actualizat: 14/09/2022, 10:03

Dependența de jocuri de noroc este o boală de care, însă, mulți români nu au habar. Andre, un tânăr din Botoșani, a ajuns la 34 de ani să cunoască toate sentimentele trăite într-o sală de jocuri, cele mai multe dintre ele fiind emoții negative, de la frustrare și stres până la nervozitate.

Păcănelele sunt și ele un drog, spun psihologii, iar această adicție trebuie tratată.

Totul a început „într-o glumă”

Andrei are 34 de ani, dar când privește în urmă parcă a trecut o viață de la momentul când a juca prima oară la păcănele.

Experiența sa este una uriașă, iar acum el are curajul să vorbească despre cum, din inconştienţă sau prostie, a rămas fără banii primiţi ca student de la părinţi, fără salariile obţinute în primii ani de angajare, cu datorii la bănci, chiar și fără banii strânşi la propria-i nuntă!

Jocurile de noroc te pot duce la nebunie, închisoare sau chiar moarte. (…) Povestea mea a început undeva în 2009-2010, când eram la facultate. Aveam 21 spre 22. A început dintr-o glumă cu un coleg care juca des. M-am dus să văd ce face. Am intrat acolo şi am văzut că joacă la păcănele. Am băgat şi eu cinci lei, am luat 200 şi am zis: «Gata! Ăsta-i pont. De aici mă îmbogăţesc. Nu mai trebuie să muncesc toată viaţa». Evident că nu a fost aşa”, mărturisește Andrei pentru Botoșăneanul.

„Azi cinci lei, mâine 10 lei. Am început să joc banii pe care mi-i trimiteau părinţii la facultate. Am început să cer din ce în ce mai mulţi bani de la părinţi şi să îi joc şi să îi pierd. La un moment dat, am început să joc banii altora, împrumutaţi. Se instalase deja dependenţa. Nu mă mai duceam în sălile de joc ca să câştig. Mă duceam să recuperez sumele foarte mari pierdute” – Andrei

Angajat inginer constructor, a pierdut salariile la păcănele

În paralele, și-a continuat studiile, dar după obținerea diplomei de licenţă a avut șansa să se angajeze ca inginer constructor.

Dar boala pe care medicii specialiști o numesc „joc de şansă patologic” se acutiza, astfel că primele salarii le-a cheltuit în acelaşi mod, apăsând pe butoanele de slot machine.

„În 2012 m-am angajat, am aşteptat să treacă primele şase luni şi am făcut credit la bancă, credit pe care într-un weekend l-am terminat într-un cazino din Suceava, pentru că nu mă mai duceam la Iaşi. În 2014, după ce am aşteptat un timp, am refinanţat creditul şi iar m-am dus la Iaşi şi am cheltuit toţi banii. Se instalase dependenţa şi efectiv am pierdut controlul la tot ce însemna viaţa mea” – Andrei.

Dependența era atât de puternică încât nu se mai putea controla, după cum singur recunoaște: „Eram întotdeauna stresat, de unde să fac bani, de unde să mă împrumut, pe cine să mai păcălesc să-mi dea bani. Îmi făceam fel şi fel de filme. Sunam prietenii şi spuneam că am o problemă de sănătate sau am făcut un accident şi aşa am ţinut-o până în 2016, când mi-am cunoscut actuala soţie”.

Da, a pierdut și banii de nuntă, după cum chiar el a avut tăria să povestească! Ba, în 2017, fără ca soția să știe, a luat toţi banii din casă şi a plecat, pierzând inclusiv sumele obținute din amanetarea maşinii şi a verighetei!

Salvarea, un preot și programul său de consiliere

Salvarea lui s-a numit preotul Iulian Negru, din Iaşi, cel care este inspector în adicţie în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Fiind deja privit cu reticenţă inclusiv de familie, Andrei a acceptat să intre într-un program de consiliere care a durat aproximativ doi ani. Atunci el a făcut o promisiune care i-a schimbat cursul vieții – a jurat să-i ajute și pe alţii atunci când el se va vindeca de dependența de jocuri de noroc!

Pas cu pas, a reușit să pună bazele unei comunităţi de jucători anonimi, care are ca scop să asigure consiliere şi terapie pentru persoanele dependente de jocuri de noroc.

„Grupul s-a mărit de la şedinţă la şedinţă. Încet-încet, au început să apară participanţi de la Bacău, de la Iaşi, de la Cotnari, de la Paşcani”, se mândrește acum Andrei, care de cinci ani nu a mai călcat într-un astfel de cazinou. Împreună cu alte persoane care au înființat un grup similar la Cluj, Andrei a reușit să pună bazele Asociaţiei Serviciilor Jucătorilor Anonimi, un ONG care apără interesele persoanelor dependente de jocuri de noroc.

„În comunitatea jucătorilor anonimi din România avem atât bărbaţi, cât şi femei, de toate vârstele şi toate categoriile sociale. Dependenţa de jocuri de noroc nu te întreabă dacă eşti inginer, dacă eşti avocat, dacă eşti poliţist, dacă eşti medic, dacă eşti profesor. Dependenţa de jocuri de noroc acaparează persoane din orice zonă socială” – Andrei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
"Avea dureri crunte" - Pacient din Timișoara cu cancer, mort după o operație REUȘITĂ! Uluitor...
O nouă problemă de sănătate pentru Kate Middleton după anunțul cancerului! Ce diagnostic a primit
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Traian Băsescu a așteptat ani de zile acest moment. DECIZIE DEFINITIVĂ: Nu e nimic la...
Gina Pistol, schimbare în carieră. Vedeta TV a pregătit totul în mare secret
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult