VIDEO | Predoiu: Pentru noi obiectivul principal a fost desființarea SIIJ și acest proiect are șanse mari să treacă prin Parlament. Acest proiect blochează agenda României

Publicat: 21/01/2022, 20:43
Actualizat: 21/01/2022, 23:11

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la B1TV că obiectivul principal al Guvernului este desființarea SIIJ, întrucât acest proiect blochează agenda României și nu va fi reînființată sub o nouă denumire, ci se va crea un mecanism care se se bazează pe structura existentă a Ministerului Public.

„Sunt de acord că dispare. Cu tot respectul și cu permisiunea dumneavoastră, nu aș fi de acord că reapare. Ca să reapară trebuie să înființăm o nouă structură. Noi ceea ce utilizăm este un sistem de competențe care se bazează pe arhitectura esențială a Ministerului Public, pe sistemul de parchete, piramidal, ierarhic și o facem cu anumite condiții care țin de vechimea procurorului care se va ocupa de astfel de cazuri, de modul în care sunt desemnați, în mod special de Plenul CSM, de garanțiile pe care trebuie să le ofere li nu în ultimul rând de garanțiile pe care trebuie să le avem că magistrații nu vor fi supuși niciunui fel de presiuni din partea unui anchetator”, a spus Cătălin Predoiu, potrivit B1TV.

Ministrul spune că desființarea SIIJ a fost și este obiectivul principal, iar acest lucru va fi realizat prin întocmirea unui proiect care să îndeplinească toate criteriile tehnice de funcționalitate și care are șanse reale să treacă prin Parlament.

„Pentru noi obiectivul principal a fost desființarea Secției și acest proiect are șanse mari să treacă prin Parlament. Am avut în față două căi mari, să facem un proiect ideal sau să facem un proiect care să îndeplinească toate criteriile tehnice de funcționalitate, să se încadreze în coerența Ministerului Public și să aibă șanse reale să treacă prin Parlament. Trebuie să închidem acest subiect. Blochează nu doar agenda Ministerului Justiției, a CSM, a Justiției în general, dar blochează și agenda României”.

Cătălin Predoiu spune că în mandatul de ministru al Justiției exercitat de Stelian Ion, s-au făcut greșeli tactice care au blocat proiectul inițial de desființare a SIIJ.

„În mandatul din 2020 am publicat un proiect din 2 februarie, pe care l-am pus în dezbatere în care se revenea la situația anterioară înființării secției. Acel proiect a fost discutat cu membrii CSM. Nu am dorit să promovăm acel proiect prin Parlament pentru că șansele sale de a trece erau zero. Partidele din majoritate au spus că nu poate să treacă acest proiect. Am gândit un plan să elaborăm toate instrumentele legislative. Și legile Justiției. La finalul mandatului, pe masa Ministerului Justiției erau două pachete mari: Legile Justiției și acest proiect privind desființarea SIIJ”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sistemul de pensii din România, modificat din această lună. Ce se întâmplă cu toate contribuțiile
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică”
A fost anunțată cauza morții lui DJ Lalla. Care sunt ipotezele anchetatorilor
Cum fac dragoste femeile musulmane înainte de căsătorie! Scandalos!
Cu câte sticle a venit un tânăr la centrele de reciclare. Primește 50 de bani...
Tabelul prețurilor RCA în 2023. Care e cea mai ieftină asigurare pentru mașină
EXCLUSIV: Noul vaccin împotriva COVID-19. Detalii și explicații de la specialiști: "Noul vaccin vine ca...
Data la care intră banii pe voucherele de alimente. 2,5 milioane de români vor primi...
Asta, DA, răsturnare de situație în showbiz! S-au ÎMPĂCAT după un an în care n-au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Unde a fost prinsă Eva, fata soților Andra și Cătălin Măruță. Imaginile cu micuța dansatoare...
ORAȘUL din România cu CELE MAI MULTE BISERICI! Aici este cu adevărat RAIUL pe...
Alertă la granița NATO! Vladimir Putin pregătește o lovitură în Balcani
Serialul care dispare de la PRO TV. Decizia a fost anunțată
Zodiile cu cel mai mare noroc în dragoste în săptămâna 2-8 octombrie 2023. Ce ne...
BANCUL ZILEI. Rozi: Auzi mă, Gheorghe! Avem două fete frumoase, iar vecinu’ Săndel trage cu...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...