Prefectul Alin Stoica: „Se prelungesc restricțiile în Capitală”. Când se va renunța la măsurile din weekend

Prefectul Alin Stoica: Se prelungesc restricțiile în Capitală. Când se va renunța la măsurile din weekend
Publicat: 24/04/2021, 13:27
Actualizat: 24/04/2021, 13:46

Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunțat sâmbătă că restricțiile din București se mențin, chiar dacă rata de incidență a scăzut sub 4. El a precizat că o relaxare pentru weekend va fi dispusă abia când rata coboară sub 3,5.

Prefectul Capitale, Alin Stoica, a anunţat că în şedinţa de sâmbătă Comitetul Municipiului Bucureştiului pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis prelungirea actualelor măsuri dispuse în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

„În ședința de astăzi au fost prelungite măsurile pe care le știm cu toții și următoarele derogări: pentru următoarea vineri, 30 aprilie, programul operatorilor economici cu publicul va fi până la ora 20.00.

În noaptea de Înviere, circulația persoanelor va fi liberă, fără niciun fel de declarație pe propria răspundere, pentru a participa la slujbele specifice, pentru deplasarea spre și înspre lăcașurile de cult”, a anunțat prefectul Capitalei.

Totuși, sunt și două excepții

În data de 30 aprilie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Vinerea Mare, magazinele vor fi deschise până la ora 20.00, şi nu ora 18.00, cum se întâmplă în prezent în localităţile cu incindeţă mare.

Prefectul Capitalei a anunţat că în noaptea de Înviere, bucureştenii care vor merge la biserică să ia Lumina Sfântă nu vor fi obligaţi să completeze declaraţie pe propria răspundere. Excepţia aceasta se aplică şi în noaptea de 8 spre 9 mai, de Ramazam.

Fără declaraţie pe propria răspundere

„Vinerea viitoare, pe 30, avem program cu publicul până la ora 8, în noaptea de Paşte circulaţie liberă toată noaptea şi în noaptea de Ramadan, 8 spre 9, circulaţie liberă toată noaptea. Dar circulaţia este doar pentru a merge şi a ne întoarce la lăcaşurile de cult, nu este circulaţie liberă oriunde. Vor ieşi fără adeverinţe din casă, se va vedea probabil, având în vedere că sunt chestiuni specifice, mergi şi iei lumină, te deplasezi la şi de la biserică. Nu vor fi deschise alte unităţi, deci nu au unde anume să circule în perioada respectivă. Referitor la alte măsuri, sunt aceleaşi măsuri pe care le avem în vigoare în ultimele două săptămâni, care se prelungesc, cu derogările pe care le-am amintit”, a spus Alin Stoica,

Pe 10 aprilie, CMBSU a adoptat o hotărâre conform căreia pe 23 aprilie, în vinerea dinaintea Floriilor, magazinele sunt deschise în Capitală până la ora 20,00 şi a prelungit măsurile dispuse deja.

Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00- 5,00 în zilele de luni până joi şi în intervalul orar 20,00- 5,00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulate la cel mult 7,5/1.000 de locuitori.

Printre principalele măsuri se numără:

  • Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22:00 – 5:00 în zilele de luni până joi și în intervalul orar 20:00 – 5:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cu condiția menținerii incidenței cumulate la cel mult 7,5/1.000 de locuitori.
  • Programul operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și /sau deschise, publice și/sau private, se poate desfășura în intervalul 5:00 – 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
  • În zilele de luni – joi, programul poate fi desfășurat în intervalul orar 5:00 – 21:00, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 7,5/1.000 locuitori. Prin excepție, în intervalul orar 21:00 – 5:00 în zilele de luni până joi, respectiv 18:00 – 5:00 în zilele de vineri, sâmbătă duminică, pot fi făcute livrări la domiciliu.
  • Pe 8 aprilie, Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie, stabilind ca elemente de noutate, printre altele, anumite relaxări în privința circulației de noapte în contextul Paștelui Ortodox și a sărbătorilor dedicate Ramazanului.
  • Astfel, într-una din anexele la hotărârea Executivului se prevede ridicarea carantinei de noapte în perioada 1 mai – 2 mai, în intervalul orar 20:00 – 5:00, pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase din Noaptea de Înviere a Paștelui Ortodox.
  • De asemenea, în zilele de 23 și 30 aprilie, în toate localitățile, operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, își pot organiza și desfășura activitatea în intervalul orar 5:00 – 20:00.
  • Totodată, musulmanii au permisiunea de a se deplasa în afara locuinței/gospodăriei în perioada 8 mai – 9 mai, în intervalul orar 20:00 – 5:00, pentru a participa la sărbătoarea Ramadanului.

S-ar putea renunța la masca de protecție în spațiile deschise în perioada imediat următoare. Este anunțul prefectului capitalei care a spus că rata de infectare este în scădere, și ca atare, sunt luate în calcul și alte măsuri de relaxare.

În 2-3 săptămâni am putea renunța la masca de protecție în spațiile deschise dacă Bucureştiul va ajunge la o rată de infectare de sub 3,5 la mie”, spune prefectul Capitalei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu din 6 iulie! Dispozitivul pe care trebuie să-l aibă mașinile la bord
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete